Prvič po letu 2013 so zopet odprti obe arktični plovni poti.

Z odprtjem Severne plovne poti skozi Rusko arktično morje, sta po letu 2013 prvič odprti dve komercialni plovni poti skozi Arktiko.

Severna plovna pot, ki v celoti poteke ob ruski obali, se je za komercialni plovni promet odprla 3.9. V avgustu so že odprli Severni prehod in Severozahodni prehod v Kanadi in Aljaski. Tako sta sedaj prvič po letu 2013 zopet odprti dve arktični plovni poti.  Japonsko privatno meteorološko podjetje Weathernews napoveduje, da bosta oba prehoda lahko ostala odprta vse do konca septembra ali celo začetka oktobra, saj se arktični led topi z neverjetno hitrostjo. Po meritvah, ki jih opravljajo Japonci, je led sedaj dosegel tretjo najmanjšo pokritost, od kar se beleži velikost arktične ledene odeje. Led se je pričel hitro topiti v avgustu s čemer se je zmanjšala ledena odeja, kar omogoča prosto plovbo za komercialni promet.

V lanskem letu je Severni prehod ostal zaprt, ker se led med ožino Vilkitsky, ki povezuje morji Kara in Laptev ni stopil. Prav tako je ostala zaledenela ožina Barrow.

Arktični led se je v glede na leto 2012 zmanjšal za 4.600.000 km2, kar  je tretja najmanjša zabeležena površina od leta 2007. Še vedno pričakujejo, da se bo ledena površina zmanjševala do sredine septembra, ko se bodo pričele temperature zraka zniževati. Po napovedih bo led prvi zaprl ožino na severozahodu, kasneje v oktobru pa še severni prehod, ki ga bo zapolnil led z obale.

Razlog za tako hitro topljenje ledu je predvsem povišana temperatura morja. Japonsko podjetje želi regijo bolje preučiti in omogočiti natančno predvidevanje količine ledu in možnost plovbe po Arktiki. V letu 2016  nameravajo namestiti nov satelit WNISAT-1R, ki jim bo pošiljal še bolje podatke, in omogočal kvalitetnejše napovedovanje količine ledu na področju Arktike.

Vir: Weathernews