Nemško podjetje Lange je predstavilo inovativen in eleganten sistem za hlajenje zraka na krovu plovila imenovan Fog design.

Ko poletje preživljamo na plovilu, se nas večina najraje zadržuje na krovu na svežem zraku. Vendar poleti zna sonce tako močno pripekati, da je vročina prav nevzdržna. Najhuje je, ko preneha pihati tudi zadnja sapica. Fog Design je idealna rešitev za takšne dni. Sistem je ročno izdelan v Nemčiji, kar že samo po sebi zagotavlja vrhunsko kvaliteto izdelka. Prednost majhne proizvodnje pa je prilagoditev sistema prav vsakemu kupcu posebej. Sistem lahko namestimo na radarski lok, kopalno ali sončno ploščad oziroma pravzaprav skoraj povsod. Ko je sistem enkrat vgrajen zagotavlja znižanje temperature okoliškega zraka za do neverjetnih 10 stopinj.

Kako deluje sitem?

Sladka voda, ki jo imamo v rezervoarju se najprej prefiltrira, očisti in po potrebi iz nje odstrani vodni kamen. Nato je črpalka pod visokim pritiskom potisne skozi sistem do šob, ki poskrbijo, da nastanejo izjemno majhne vodne kapljice. Le te takoj izhlapijo in nastane majhen oblak ali megla. Za izhlapevanje potrebujejo energijo, ki jo potegnejo iz okoliškega zraka, kar povzroči njegovo ohlajanje. Šobe so izdelane iz različnih materialov in so nastavljive, zaradi česar lahko reguliramo delovanje sistema in znižanje temperature v okolici.

V sistem lahko dodamo tudi različne vonjave ali pa dodatke za odganjanje mrčesa. Da bo vaša megla še bolj atraktivna, lahko poleg šob namestimo barvne led luči s katerimi boste dobili enkratne svetlobne efekte.

Filter sistema in črpalke se vgradi v motorni prostor. Nadziramo ga preko mobilnega telefona in Wi-Fi povezave ali pa daljinskega upravljalnika. Delovanje sistema lahko reguliramo za posamezen sklop šob.

Sistem je na voljo tudi z lastnim napajanjem in rezervoarjem za vodo in ima CE certifikat.

Več na: http://www.fog-design.com/