Neverjetno vendar resnično. Si lahko zamislite, da vam v marini prerežejo privezne vrvi in vas naženejo iz marine, čeprav na plovilu ni skipperja?

Točno to se je zgodilo prejšnji mesec v marini Orsan pri Dubrovniku. K sreči je uspelo posadki na jadrnici posneti video, da ne bi dvomili v resničnost njihovih izjav.

Poljska jadrnica Jagiellonia je 19.8.2015 zaradi močnega vetra vplula v luko Orsan pri Dubrovniku. Na privezu so nameravali ostati le toliko časa, da se veter poleže. V luki so jih zavrnili in jim rekli, da morajo nemudoma izpluti. Ne smemo pozabiti navesti dejstva, da so se privezali na privez, ki je namenjen drugemu plovilu, ki pa ta čas ni bil na privezu. Takoj ko so pristali v luki, je skipper odšel s plovila na bankomat in naj bi se kmalu vrnil. V tem času so jih delavci marine poizkušali odgnati s priveza. Kljub temu, da so jim povedali, da skipperja ni na plovilu so vzeli nož ter jim prerezali privezne vrvi.

Po objavi videa na Youtube, so za komentar povprašali tudi direktorja Jadralnega kluba Orsan, Marka Prosenico, ki je povedal: »Priplula je jadrnica, čarter z osem ali devetimi osebami na krovu. Niso hoteli predati dokumentov plovila. Kdo ve od kod so prišli. Najverjetneje iz Črne Gore, ker če bi bilo drugače bi predali dokumente. Ko smo videli, da ne želijo dati dokumentov, smo poklicali policijo, oni pa so trdili, da je to stvar kapitanije. Verjetno so v akvatorij vstopili nelegalno. Kapetanija nas je preusmerila na policijo. Ti z ladje se niso hoteli odvezati ne z obale ne z morja. Mi smo jim enostavno odvezali vrvi, da ne bodo na naši obali. Rešili smo se hudičev. Ne vem, če je bil skipper z njimi ali ne, ker niso želeli predati ne osebnih ne ladijskih dokumentov. To je pogoj da jih zadržimo, da vemo kdo so. Lahko so tihotapci droge ali pa ljudi. Niso hoteli pokazati dokumentov. Iz kluba so jih hoteli odvezati a z ladje tega niso pustili in nam grozili, da bodo vse objavili na YouTube. Ničesar nismo naredili narobe. To samo video tako prikazuje. Posnet je le konec. Ko so zagrozili z videom, je naš človek ponorel, šel v kuhinjo, vzel nož in prerezal vrvi. Nato so odšli vendar ne vem kam, niti me ne zanima. Kaj bomo s takimi pirati. To je neka stara lesena jadrnica dolga 11m. Zakaj niso šli v Gruž, temveč se privezali med naše jadrnice in mislili, da tega ne bomo opazili. Če bi bili normalni, bi prišli, se predstavili in nas prosili če lahko ostanejo. Izgleda kot, da smo mi neki pobalini. Moramo se zaščititi. Potrebno se je ravnati po pravilih in redu, ki velja v mestu, kamor prideš. Nismo od včeraj. Mi smo 80 let star klub. Vedno so prihajali tujci. Zadnje čase prihaja vse več črnih čarterašev in divjakov, ki ne znajo upravljati z plovilom in niso kulturni. Večinoma je črni čarter. Ne ve se, kdo so in kaj so. Ne smemo se pustiti, drugače nas bodo požrli.", je končal direktor Prosenica.

Prispevek je le povzetek dogajanja v marini Orsan 19.8.2915 in ne odraža mnenja eNavtike. V videu si lahko ogledate posnetek dela dogajanja v marini, v izjavi direktorja Jadralnega kluba Orsan, pa drugo videnje dogodka. Napake so bile storjene na obeh straneh.