Ladjo El Faro je prejšnji teden potopil orkan Joaquin.

Tovorna ladja El Faro je prejšnji teden izplula iz pristanišča Jacksonville v ZDA proti San Juanu v Puerto Ricu. Že ob izplutju so vedeli, da obstaja možnost, da jim bo pot prekrižal orkan 4. stopnje. Kapitan si je pripravil plan, kako se bodo orkanu izognili. Plovbo je planiral tako, da naj bi  pluli na varni razdalji nevarnega vremenskega sistema. Na krovu ladje je bilo 28 ameriških in 5 poljskih državljanov.

Kapitan ladje je v sredo dopoldne javil v podjetje, da je zaskrbljen zaradi vremenske situacije. Predvsem ga je skrbelo vračanje iz Puerto Rica nazaj na Florido, medtem ko ga plovba proti jugu ni skrbela. Vendar v četrtek zjutraj je ladja El Faro ostala brez pogona. Nemudoma so pričeli s popravili. Po podrobnem pregledu vremenske situacije, so ugotovili, da se zaradi okvare motorja in nezmožnosti za plovbo, nahajajo na poti orkana. Kapitan je v enem zadnjih poročil javil, da se je ladja nagnila za 15 stopinj, vendar iz komunikacije ni bilo jasno ali se je nagnila zaradi okvare ali zaradi vremena.

Zadnja pozicija ladje je bila javljena v bližini Bahamov, kjer jih je zajel orkan. Ne vedo če si je posadka uspela nadeti varnostne obleke in zapustiti ladjo v reševalnih splavih. Če jim je to uspelo, so morali v vodo v vetrovih, ki so divjali s hitrostjo preko 200 km/h valovi pa so v višino merili tudi 15m.

Za pogrešano ladjo poteka intenzivno iskanje. Do sedaj so našli ogromno področje polno ostankov z ladje, ki se razprostirajo na področju velikem preko 500 km2. S pomočjo helikopterjev, letal in ladij so že preiskali področje veliko preko 2000 km2, vendar o ladji in posadki ni sledu. Po zadnjih navedbah Ameriške obalne straže so do sedaj našli nekaj reševalnih splavov, ter reševalnih oblek. V eni so našli truplo, ki pa je bilo neprepoznavno. Z iskanjem nadaljujejo tudi danes.

Vir: CNN, Foto: www.marinetraffic.com