Podjetji Jeanneau in Harken sta predstavili inovacijo imenovano AST - Assisted Sail Trim, ki bo jadranje naredila še enostavnejše.

Sodelovanje enega vodilnih proizvajalcev jadrnic na svetu, francoskega podjetja Jeanneau in podjetja Harken, ki je specializiran za izdelavo jadralske opreme, je rodilo nov produkt, ki ga bodo veseli vsi jadralci, ki pogosto jadrajo v majhnih zasedbah ali celo sami. Novost se imenuje AST - Assisted Sail Trim. V sezoni 2016 bo sistem na voljo le na plovilih Sun Odyssey podjetja Jeanneau

Kaj je AST Assisted Sail Trim?

AST je inovativen sistem za pomoč pri jadranju, ki nadomesti enega ali več jadralcev na jadrnici, ter omogoča enostavno jadranje z majhno posadko, oziroma ko je na jadrnici le en jadralec. Sistem ni le avtopilot, temveč je mnogo več. Krmarju omogoča enostavno nastavljanje jader in nadzor nad vitla preko kontrolnega zaslona nameščenega na krmarskem mestu. Deluje lahko kot pomoč krmarju pri nastavitvah ali kot popolnoma avtomatski sistem, ki v realnem času sam zbira podatke s senzorjev nameščenih na plovilu in izvaja idealno nastavljanje jader glede na dane vetrovne pogoje in smer plovbe. V primeru ročnega delovanja, lahko krmar vse nastavitve opravi preko kontrolnega displeja. Ko sistem deluje avtomatsko, vse nastavitve prilagodi sam. Ko spremenimo smer plovbe sam spremeni nastavitve jader. V kolikor se smer plovbe ne spremeni in se spremeni smer vetra, zopet avtomatsko spremeni nastavitve jader. Sistem avtomatsko deluje tudi pri izvedbi Tack-a. Prednje jadro na eni strani popusti in ga nato na drugi strani nastavi na enako pozicijo. Za izvedbo je potrebo le pritisniti na tipko Auto TACK in nato obrniti krmilo.

Sistem ima vgrajene še številne druge funkcije, med njimi tudi varnostne, ki skrbjo za nastavitve jader, ko veter preveč naraste.

Z novim sistemom bo jadranje še bolj enostavno in zabavno. Nakup za jadralce, ki že imajo plovilo ali kupce novih plovil drugih proizvajalcev, pa bo žal na voljo šele leta 2017.