Tajni projekt z delovnim imenom White Pearl je postal javen. V zalivu pred nemškim mestom Kiel se je pojavila nenavadna trojambornica, ki v dolžino meri neverjetnih 143 metrov.

Ta plavajoči velikan je konec meseca septembra zapustil ladjedelnico in se podal na prva testiranja na morju. Jadrnico, ki nosi ime A, so odvlekli v zaliv in svojevrstni skrivnostni projekt razkrili javnosti.

Novo jadrnico, ki v dolžino meri 143 metrov in ima tri jambore, je za ruskega milijarderja, Andreya Melnichenka, oblikoval Philippe Starck. To je za motorno jahto že drugi projekt, ki ga je znani oblikovalec izdelal za Rusa. Obe njegovi igrači nosita »izjemno domiselno« ime A.

Delavno ime jadrnice je bilo White Pearl. Gradila ga je ladjedelnica German Naval Yards iz Kiela. Nizozemsko podjetje Dykstra Naval Architects je oblikovala jambore in snast, jadra pa bo dobavilo ameriško podjetje Doyle Sails. Karbonski jambori merijo v višino 100m. Izdelalo jih je podjetje Magma Structures, medtem ko je bume gradilo špansko podjetje Future Fibres.

Jadrnica naj bi bila sposobna pluti s potovalno hitrostjo 16 vozlov, največja hitrost pa naj bi bila 21 vozlov.

Izdelava plovila naj bi stala nekaj 100 mio EUR. Na krovu je kino dvorana, pristajalna steza za helikopter in prostor za 50 članov posadke. Lastnik bo prvič zaplul v letu 2016, ko bodo zaključena vsa dela in testi.

Kako bo jadrnica izplula iz Baltskega morja je še vedno uganka. Noben izmed mostov ni dovolj visok, če bodo jambori nameščeni na jadrnici. Edina možnost za izplutje ostaja le Copenhagen. Sladki problemi s katerimi si bo belil glavo kdo le kot lastnik.

Foto: © Andreas Jens/TheYachtPhoto.com