V petek je orkan, ki je divjal na Pacifiku, na zahodno obalo Mehike vrgel ladjo Los Llanitos.

Do sedaj najmočnejši izmerjeni orkan, kjer so hitrosti vetra presegale 145 vozlov, je v četrtek na pacifiško obalo Mehike, vrgel tovorno ladjo.

Na njej se trenutno nahaja 11848 litrov surove nafte in 289 kubičnim metrov dieselskega goriva, ki ogroža obale Mehike. Ladja, ki je nasedla na obalo, kaže vidne znake strukturnih poškodb, zaradi katerih lahko pride do izlitja in ekološke katastrofe.

Mehiška okoljska agencija PROFEPA stalno bedi na lokaciji nesreče in nadzira razbitino. Od lastnika ladje so že zahtevali, da namesti pregrade, ki bi preprečile širjenje nafte v primeru razlitja, vendar do sedaj se na opozorila še niso odzvali.

Ladja je nasedla na obalo Barra de Navidad v petek, ko je divjal orkan pete stopnje imenovan Patricia. Vetrovi so dosegali hitrosti vse do 145 vozlov, kar je po uradnih podatkih največja do sedaj izmerjena hitrost vetra med orkanom. Kapitan ladje se je sicer hotel izogniti orkanu in oddaljiti od obale, vendar so jim močni vetrovi to preprečili. Ladja je nasedla severno od kraja Manzanillo. Med nesrečo je 8 članov posadke ostalo na krovu ladje, medtem ko so 19 evakuirali. Osmerica se je odločila, da ostane, da bodo lahko pomagali pri reševanju, ko se bo le to pričelo. Nihče izmed njih ni utrpel nobenih poškodb. 

Po zadnji informacijah je iz ladje iztekla le manjša količina nafte. Večina se je nahaja v delu, ki ni poškodovan. V kolikor se bo ladja dodatno poškodovala, obstaja nevarnost, da iz nje izteče večja količina nafte. Verjetnost, da pride do dodatnih poškodb ladje je zelo velika. Agencija PROFEPA, trdi, da je katastrofa neizogibna.

Foto: PROFEPA