Pred kratkim smo že pisali o velikem pacifiškem smetišču (Pričenja se čiščenje Velikega Pacifiškega smetišča), ki je velikosti kontinenta. Po sedanjih planih se bo obsežna čistilna akcija pričela leta 2020.

Pred dvema letoma je 19 letni nizozemski mladenič Boyan Slat razvil idejo in projekt za pasivno zbiranje odpadkov iz voda. Od predstavitve ideje do danes se je na razvoju ideje zgodilo marsikaj. Postala je realnost z imenom The Ocean Clenup (Čiščenje oceana). Prva uporaba sistema je planirana za leto 2020 in bo največja operacija čiščenja oceanskih voda.

V Pacifiku je onesnaženo področje veliko kot kontinent. S sistemom, ki ga je razvil Slat nameravajo pasivno zbrati preko 70.000 ton plastičnih odpadkov v obdobju 10 let.

Po izračunih, ki jih je opravil, bi bilo klasično zbiranje odpadkov z ladjami, ki bi vlekle mreže prepočasno in predrago, da bi si jih lahko privoščili. Njegov sistem je cenejši in učinkovit. Pri razvoju so mu pomagali številni vrhunski svetovni znanstveniki in inženirji. Tehnologija sloni na 50 km dolgi plavajoči pregradi pod katero so nameščene mreže. Ker segajo le nekaj metrov globoko, naj bi morske živali brez problema plavale pod njimi. Čiščenje bo potekalo s pomočjo morskih tokov. Ujeti odpadki naj bi se zbirali v poseben kontejner na sredini pregrade, ki bo oblikovana v obliki črke v. Kontejnerje bodo redno praznile ladje.

Projekt ima seveda tudi številne kritike. Trdijo da sistem ne bo preživel neviht, da je konstrukcijsko nestabilen in da vključuje številne rizike. Dosedanji testi so sicer pokazali nasprotno, kako pa se bo obnesel v praksi, pa bomo verjetno videli šele po letu 2020.