Pred tremi dnevi je flota 12 jadrnica regate Clipper izplula iz južnoafriškega Cape Towna v Pacifik. Pričetek plovbe proti mestu Albany v zahodni Avstraliji so zaznamovali močni vetrovi in visoki valovi.

Vremenska napoved je za prvi dan tretje etape napovedala močne jugovzhodne vetrove na področju južne Aftike, ki se naj bi ponoči še okrepili. Napoved se je uresničila. Flota se je podala v Pacifik, kjer je takoj po štartu zapihal jugovzhodnik. Že v popoldanskem času so valovi v višino merili preko 4 m. Po napovedi se je veter proti večeru še ojačal in v noči dosegal hitrosti 35 vozlov, sunki pa so zapihali tudi preko 50 vozlov. Ekipe so se odločile za različno taktiko. Nekateri so se hoteli izogniti nevihti, drugi so zapluli v zavetrje zaliva False. Močni vetrovi so se nadaljevali tudi v jutro drugega dne, nato pa so po napovedi počasi začeli slabeti. Težke pogoje so najbolje izkoristili jadralci ekipe Lmax Exchange. Plovba po visokih valovih je ustrezala tudi ekipama Qingdao in Garmin, ki sta pluli na drugem oziroma tretjem mestu. Drugi dan regate so se pogoji močno spremenili. Morje je ostalo razburkano, veter pa je oslabel. Ekipe stežka napredujejo proti vzhodu. Napredovanje jim otežuje tudi močan morski tok imenovan Agulhas. Še vedno najhitreje pluje ekipa Lmax Exchange, ki si je že priplula slabih 200 nmi prednosti pred zasledovalci. Glavnina flote pluje v skupini. Z zaostanki med 180 in 220 nmi so v skupini Mission Performance, Qingdao, Garmin, Derry~Londonderry~Doire in Great Britan. Najslabše napredujeta ekipi Clippertelemed in Visit Seattle, ki zaostajata že preko 300 nmi za vodilno ekipo.

Do cilja morajo prepluti še 4200 nmi. Trenutno se vse ekipe nahajajo v področju nizkega zračnega pritiska. V naslednjih 24 urah se bodo pogoji spremenili. Pihati bodo začeli severni do severovzhodni vetrovi, ki bodo pihali z bolj konstantnimi hitrostmi in omogočali lažje napredovanje vzhodno preko Pacifika.