Predstavljajte si, da lahko premike vašega plovila nadzirate naslednja 3 leta z uporabo samo treh AA baterij. To je možno z novo napravo StickNSail belgijskega podjetja Contextwise BVBA.

StickNSail se sama poveže z internetom in v realnem času pošilja podatke o poziciji plovila. Za delovanje uporablja le 3 baterije tipa AA, ki zagotavljajo nemoteno delovanje za obdobje 3 do 5 let in ne potrebuje zapletene montaže. Naprava je namenjena predvsem za lastnike plovil, ki plujejo v obalnem območju in notranjih vodah in od obale niso oddaljeni več kot 25 nmi. Seveda deluje tudi, ko smo od obale oddaljeni več. Takrat podatkov ne pošilja, temveč jih shranjuje vse do trenutka, ko se zopet približamo obali.

Z uporabo StickNSail lahko vsak trenutek obveščamo naše najbližje, kje se nahajamo in kam plujemo. Dnevnik plovbe lahko izdelamo povsem avtomatsko. Podatke lahko delimo tudi z marino, ki bo točno vedela, kdaj smo iz marine izpluli in kdaj se vračamo. Naprava je izjemno uporabna tudi za vse čarteriste, saj lahko sledijo svojim plovilom in v primeru kakršne koli težave na lokacijo plovila pošljejo pomoč. Pridobljen podatke lahko uporabijo tudi za izračunavanje uporabe posameznega plovila in celotne flote.

StickNSail za določanje položaja uporablja GPS signal. Tehnologija v napravi je izjemno učinkovita in porablja malo energije, zato za delovanje potrebuje zgolj baterijo. Ker je to revolucionaren izdelek na trgu, so prejeli že številne nagrade med njimi tudi nagrado ESA (European Space Association) innovation award za najbolj revolucionaren izdelek z uporabo GPS tehnologije.

Več o napravi na: www.sticknsail.com/