Nemško podjetje Voith je predstavilo nov revolucionaren sistem za pogon plovil imenovan Linear Jet.

Sistem Linear Jet je kombinacija dveh poznanih tehnologij za pogon plovil. Združuje dve pomembni prednosti klasičnega propelerja in jet pogona v enem sistemu.

Pri razvoju pogona so se osredotočili na pomanjkljivosti posameznih pogonov, ki sta velika teža in kompliciranost jet pogona ter majhna učinkovitost klasičnega propelerja. Novost, ki jo imenujejo Linear Jet, ima propeler v tunelu. Le ta bolje izkoristi potisk propelerja na enak način, kot to naredi jet pogon. Zaradi rabe propelerja v kontroliranem okolju se izkoristek bistveno poveča. Pri izdelavi tunela in šobe v kateri deluje propeler je bil največji problem, kako jo izdelati, da bo njen upor kar najmanjši, istočasno pa zagotoviti kar največji potisk. Po številnih testih so ugotovili, da je najbolje, da je polovica tunela del dna plovila, polovica pa pod njim. Na ta način se zagotovi horizontalna lega pogonske gredi in zmanjša upor. Tunel oziroma polovica njega potiska vodo v šobo, kjer jo propeler pospeši. Za šobo je nameščeno klasično krmilo, ki omogoča učinkovito krmarjenju tudi pri vzvratni plovbi.

Notranjost šobe se zožuje proti zadnjemu delu, zunanjost pa ima značilno zaokroženo obliko, ki povečuje hitrost vode pri izstopu in povečuje učinkovitost. Šoba je lahko izdelana iz enakega materiala kot trup. Uporabimo lahko kompozitne materiale, aluminij ali jeklo.

Linear Jet močno zmanjšuje hrup in vibracije, zmanjšuje porabo goriva in povečuje učinkovitost, kar se pozna tudi pri končni hitrosti plovila.

Podjetje Voith bo ponujalo Linear Jet v različicah od 500 kW pa vse do 25.000 kW, ker naj bi pomenilo dovolj širok razpon za različna plovila in uporabo pri hitrostih plovbe vse do 40 vozlov.