V Las Palmasu na Kanarskih otokih se je danes s prvimi plovi začelo odprto evropsko prvenstvo razreda laser, na katerem se bo do 4. marca v olimpijskih razredih laser in laser radial ženske ter razredu laser radial moški pomerilo 281 jadralk in jadralcev iz 48 držav. To bo ena od prvih priložnosti, da preizkusijo, kako uspešne so bile zimske priprave in kaj jih še čaka v letošnji olimpijski sezoni. Med njimi so tudi trije slovenski predstavniki, ki so del zimskih priprav opravili na prizorišču prvenstva. V razredu laser radial ženske jadra Kim Pletikos (JK Portorož), v razredu laser pa se za čim boljše uvrstitve potegujeta Žan Luka Zelko (ŠD Maraktiv) in Nik Pletikos (JK Portorož).

Po včerajšnjem dnevu, ko so jadralke in jadralci zaradi močnega vetra in visokih valov ostali na kopnem, so bile danes razmere organizatorjem bolj naklonjene, v vseh treh razredih izpeljali po tri plove.

V olimpijskem razredu laser radial bo svojo priložnost skušala kar najbolje unovčiti Kim Pletikos, ki je pred začetkom prvenstva povedala: “Letos nisem imela veliko premora. Novembra sem imela po zaključku svetovnega prvenstva dva tedna pavze, potem pa smo nadaljevali s pripravami na Hrvaškem, s Tino Mihelić in še nekaj drugimi jadralci. V drugi polovici decembra in prvi polovici januarja sem imela bolj intenzivne fizične priprave zaradi težav s hrbtom, zdaj pa sva z Nikom že skoraj cel mesec na pripravah na Kanarskih otokih. Tukaj smo tudi vsi trije, tudi Žan Luka Zelko, odjadrali regato Carnaval Cup, na kateri je bila večina jadralcev, ki so sedaj prisotni na evropskem prvenstvu. Glede na to, da so tukaj precej specifične razmere, z ogromnim valom (tako ob močnem kot ob šibkem vetru), je moj cilj priti v prvo polovico, kar mi je na evropskem prvenstvu že nekajkrat uspelo. V kvalifikacijah sicer pričakujemo zelo močen veter, za zadnje tri dni pa je napovedan šibek veter. Na evropskem prvenstvu so prisotne vse Evropejke, razen Evi Van Acker, ki je na pripravah v Riu. Prisotne so tudi Američanke, saj je to zanje kvalifikacijska regata za OI. Tukaj je tudi aktualna olimpijska prvakinja, Kitajka Xu Lijia.” V današnjih treh plovih je edina Slovenka v konkurenci 99 jadralk končala na 46., 37. in 34. mestu in je po današnjem dnevu na 79. mestu. Vodstvo si s tremi zmagami v obeh skupinah delita Nizozemka Marit Bouwmeester in Švedinja Josefin Olsson, na tretjem mestu pa je Finka Tuula Tenkanen.

V razredu laser je v prvih treh plovih v konkurenci 126 jadralcev, Žan Luka Zelko v cilj prijadral na 19., 35. in 24. mestu in je po današnjem dnevu na skupnem 50. mestu, Nik Pletikos pa je zabeležil 22., 33. in 35. mestu in je trenutno na 61. mestu. V vodstvu po današnjem dnevu je s tremi zmagami Britanec Nik Thompson, drugi je Pavlos Kontides s Cipra, na tretjem mestu pa je Norvežan Kristian Ruth.

Evropsko prvenstvo se bo jutri nadaljevalo s tremi plovi. Jadralke in jadralci se bodo do petka pomerili v 12 plovih.

Vir: JZS.si; Foto: European Laser Senior Championship 2016