V Tivatu v Črni gori v najprestižnejši marini na Jadranu se je odvil sedaj že tradicionalni PYMC Match Race. Slovenske barve sta zastopali ekipi Lumba (Dejan Persen, Miha Truden, Jure Jerkovič, Marko Pihlar) ter Eureka (Bojan Rajar, Miran Pavlič, Roka Korošec, Gregor Petak).

Ekipa Lumba je glede na lanskoletne uspehe ciljala na najvišje mesto, kljub temu, da so vedeli, da bo nastopila tudi ruska posadka Vladimirja Lipavskya. Le ta je zmagala Nation Cup in je uvrščena na 20. mestu svetovne match race lestvice. Apetiti ekipe Eureke so bili malenkost manjši, saj po trimesečnem jadralskem premoru ni bilo realno, da se bi lahko enakovredno borila s prvima dvema ekipama.

Vetrovne razmere so bile večinoma silno nepredvidljive. V večinoma rahlem in srednjem vetru so izvedli eno in pol serijo Round Robin tekmovanja. Lumba se je morala kar dvakrat podati na regatno polje z rusko ekipo.

Ekipa Eureka je na regatnem polju naredila nekaj napak in tako zaostala tudi za najboljšo črnogorsko ekipo Saše Kekoviča in se uvrstila na 4. mesto. Bili so nekoliko razočarani, saj so bile hitrosti jadranja povsem enake najboljšim ekipam.

Zadnji dan v polfinalu je Lumba izbrala črnogorsko ekipo Kekoviča in oba dvoboja suvereno dobila brez večjih težav. Nekoliko slabše se je dan pričel za ekipo  Eureke. Poškodovanega Roka Korošca so morali zamenjati s Rianom Pilepičem. Kot nasprotnika jim je žreb določil odlično rusko ekipo Vladimirja Lipavskega. V obeh dvobojih so Rusi pokazali, da so v močnem vetru, ki je pihal s hitrostjo preko 20 vozlov, sunki pa so presegali 25, bolje pripravljeni od slovenske ekipe. Hitro pospeševanje iz obratov jih je vedno pripeljalo v superiorni položaj že pred startom. Prednost so obdržali ves čas dvoboja in Eureki se ni uspelo resno zoperstaviti odlično pripravljenemu nasprotniku.

V malem finalu se je Eureka srečala s črnogorsko posadko. Oba dvoboja sta se odvijala v vetru, ki je pihal s hitrostjo okoli 25 vozlov. Obe ekipi sta hoteli pokazati kar največ. Večkrat so se znašli v težavah in se tudi večkrat zamenjali na vodilni poziciji.. Eureka je zaradi malenkost napačnega pristopa, oba dvoboja za las izgubila. Kljub temu, da se jim ni uspelo uvrstiti na višjo pozicijo, pa so zadovoljni z nastopom na regati. Razmere na regatnem polju so bile izjemno težke. Že prvi jadralni dan se je poškodoval član ene izmed ruskih posadk in zaključil v ambulanti.

Finale med Lumbo in Rusi pa je pokazal popoln preobrat, saj so tokrat Rusi dobili vse tri dvoboje zaporedoma. Večinoma zaradi boljšega jadranja v polju. Bilo je tudi nekaj zanimivih situacij, v eni sta se oba para (finale in mali finale) srečala na boji in kaj lahko bi prišlo preobrata zaradi nepoštenega jadranja ruske ekipe. Ker črnogorska ekipa ni protestirala, niso bili kaznovani. Zadnji dvoboj se je odvijal celo brez špinakerjev, saj je veter narasel že v bližino 30 vozlov. Razlika je bila v vseh treh dvobojih sicer majhna, vendar žal vedno v korist ruskih jadralcev.

Tako sta obe slovenski ekipi končali na drugem in četrtem mestu, kar je za obe ekipi mesto slabše od želenega. Sama regata je bila odlično izvedena z resnično veliko prijaznosti in dobre volje, tako da obe ekipi že načrtujeta nastop na naslednji izdaji.

Končni vrstni red:

Vladimir Lipavsky, RUS
Dejan Presen, SLO
Sasa Kekovic, MNE
Bojan Rajar, SLO
Ilija Belan MNE
Maxim Nyemchenko RUS
Gleb Shatkov RUS

Pripravil: Bojan Rajar, Eureka