Plovila so povezana s strastjo, ljubeznijo, svobodo in poletnimi užitki, dvakrat na leto pa lastnike plovil čaka tudi odgovorno in zahtevno delo priprave plovila na zimo oziroma na novo sezono.

Spomladi je treba plovilo pripraviti na poletno sezono, preveriti, kakšne posledice je pustila zima, in opraviti vse potrebno, da bo plovba v novi sezoni mirna, varna in zabavna.

Priprava motornega čolna je odvisna od tega, kje je preživel zimo in kaj vse ste postorili že pred njo, vseeno pa vas čaka nekaj nujnih opravil:

Servisni pregled motorja oziroma »dekonzervacija« in pregled delovanja pogona izvenkrmnega motorja.

Pregled električne napeljave in akumulatorjev. Ob tem je potrebno preveriti delovanje vseh električnih naprav in sistemov: varovalk, luči, črpalk (kalužnih), alarmov, navigacijskih in komunikacijskih naprav, sidrnega vitla in podobno. Preverite spoje, oksidacijo in korozijo pri žicah. (Spletni nakup navigacijkih instrumentov) >> http://motonautika-shop.com/oprema-za-colne/signalizacija.html

Temeljito čiščenje notranjosti in zunanjosti. Med res temeljitim čiščenjem boste najlažje odkrili morebitne sledi puščanja vode, ostanke olja, razpoke v trupu (osmoza!), odvite vijake, razrahljane ograje, bitve in jeklene pletenice, sledi škode, ki jo povzročijo glodavci, plesen, raztrgane ali razparane blazine in ponjave, trhle lesene dele in veliko reči, ki jih boste lahko še pravočasno popravili ali zamenjali. Pri čiščenju vso opremo znosite s plovila, jo temeljito prezračite in operite, notranjost pa posesajte in obrišite z vlažno krpo. V ta del spadata tudi pranje zunanjosti in poliranje oziroma čiščenje tub napihljivih gumenjakov. Ne pozabite pregledati rezervoarja za vodo, če ga plovilo seveda ima.

(Spletni nakup čistil in negovalcev zaplovila) > http://motonautika-shop.com/oprema-za-colne/cistila.html

Pregled obvezne in varnostne opreme. Preverite, kako je oprema prestala zimo (poškodbe zaradi vlage in podobno), rok uporabe signalnih raket, stanje in vsebino škatle prve pomoči, rok uporabe rešilnega splava in podobno. Preglejte, preštejte in poskrbite za ustreznost rešilnih jopičev (za otroke in odrasle, preverite samonapihljive jopiče) ter delovanje plavajoče signalne luči. Spletni nakup rešilnih jopičev (http://motonautika-shop.com/nauticna-oprema/jopici.html)

Vrvi. Brez vrvi na barki ne gre. Vsako leto sonce, voda, sol, mehanska obraba in staranje povzročijo nekaj izgube lastnosti, ki jih vrv mora imeti, zato je pomembno, da jih pred vsako sezono pregledate in po potrebi zamenjate.

Nakup vrvi lahko opravite kar tukaj (http://motonautika-shop.com/oprema-za-colne/vrvi.html).

Podvodni del trupa je treba očistiti, obrusiti in po potrebi na novo nanesti zaščitno plast antivegetativnega premaza. Očistiti in zavarovati je treba tudi pogon (propeler), preveriti delovanje plošč trima in stanje pri vsakem podvodnem priključku (odprtine za zajem hladilne vode, kolesce brzinomera, oddajnik globinomera).

Lastniki zložljivih gumenjakov-“prezračite jih“

Pri zložljivih gumenjakih, katere ste po sezoni tesno zvili in zložili v prenosno torbo je potrebno nameniti še dodatno pozornost. Guma je sicer občutljiva na UV žarke, sol in vlago, zato je bolje, da smo plovilo spravili v torbo, vendar je tudi občutljiva na pregibe, če je guma pretesno ali nepravilno zložena. Gumenjak je potrebno v vsakem primeru pred sezono razpreti, pregledati in namazati z zaščitnimi premazi za UV zaščito, pred tem pa ga seveda temeljito očistiti, če ga niste po končani sezoni.

Navtiki pogosto pozabijo na zastavo, ki plapola na čolnu. Bodite pozorni, saj strgana in zbledela zastava ni v čast kapitanu in posadki.

V kolikor je vaša že dotrajana, jo lahko kupite preko spletne trgovine (http://motonautika-shop.com/oprema-za-colne/zastave.html).

Vam poteče tudi registracija plovila?

Pri podjetju Moto-Nautika d.o.o. Vam nudijo tudi 50% cenejše zavarovanje za vodne skuterje v primeru članstva v klubu (http://moto-nautika.com/registracija-zavarovanje/), registracije plovil, podaljšanja, …

V kolikor bi želeli servis in skrb za vašo plovilo prepustiti strokovnjakom, se lahko naročite na servis pri podjetju Moto-Nautika d.o.o., kjer bodo poskrbeli za celovito oskrbo vašega plovila!

Za vse informacije in naročanje na servis pokličite 02/629 04 00 ali 031 386 951!

Na voljo so vam tudi rezervni deli različnih blagovnih znamk (Yamaha, Mercury, Honda,Tohatsu, Evinrude, Volvo Penta,...) na zalogi in pooblaščeni servis za izvenkrmne motorje Yamaha.