V soboto se je z regatami za medalje zaključila regata za pokal Princese Sofije (Trofeo Princesa Sofia IBEROSTAR).

V razredu 470 sta se Tina Mrak in Veronika Macarol kot edini slovenski predstavnici uvrstili med deseterico najboljših. S šestega mesta sta startali v današnjih regati za medalje, v kateri sta v cilj prijadrali na devetem mestu in osvojili končno šesto mesto. Na prvo mesto sta se zavihteli Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, drugo mesto sta osvojili Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan, tretje mesto pa Britanki Amy Seabright in Anna Carpenter.

Za Vasilija Žbogarja, ki se je vse dni boril z utrujenostjo, se je teden jadranja zaključil že včeraj in regato na Majorki končal na 17. mestu. Deset najboljših jadralcev razreda finn se je danes pomerilo še v regati za medalje, prvo mesto je po zadnjem dejanju osvojil Novozelandec Josh Junior, Britanec Giles Scott je bil tokrat drugi, tretje mesto pa si je prijadral Finec Tapio Nirkko.

V razredu laser in laser radial so slovenski predstavniki regato prav tako zaključili že včeraj. V razredu laser je Žan Luka Zelko prve dni dobro začel, se uvrstil v zlato skupino in do zadnjega dne ostajal v igri za olimpijsko vozovnico. Na koncu se je moral zadovoljiti s končnim 46. mestom, zadnji dve mesti na olimpijskih igrah pa sta svojima državama prijadrala Rus Sergej Komissarov na 20. mestu in Čeh Viktor Teply na 23. mestu. Nik Pletikos se je po prvih dveh dneh uvrstil v srebrno skupino in na koncu osvojil 70. mesto. Zmage se je veselil Novozelandec Andrew Maloney, na drugem mestu je končal Brazilec Robert Scheidt, tretje mesto pa je osvojil Hrvat Tonči Stipanović.

Kim Pletikos v razredu laser radial je po zaključku kvalifikacijske serije z jadranjem nadaljevala v srebrni skupini in dosegla končno 67. mesto. Olimpijski normi za svoji državi sta osvojili Madžarka Maria Erdi na 8. mestu in Portugalka Sara Carmo na 13. mestu. Zmago je slavila Finka Tuula Tenkanen, drugo mesto je osvojila Belgijka Evi Van Acker, tretje mesto pa je osvojila Danka Anne-Marie Rindom.

Vir: JZS.si; Foto: Pedro Martinez/Sailing Energy/Trofeo Sofia