DARPA bo pričela s testi prve ladje – drona, brez človeške posadke.

V DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), ki se ukvarja z raziskavo novih tehnologij v obrambne in znanstvene namene, so izdelali prvo ladjo, ki bo plula brez človeške posadke. Gre za 130 čevljev (43m) dolgo motorno plovilo, trimaran, ki je namenjena iskanju in oviranju podmornic. V četrtek 7.4.2016 bodo ladjo krstili. Trenutno je že v vodi v Portlandu (ZDA), kjer izvajajo še zadnje teste hitrosti plovbe plovila.

Ladjo imenujejo ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel) ali ladja namenjena sledenju podmornic brez človeške posadke. Na dosedanjih testih so dosegli hitrost 31 vozlov. Seveda je izdelana za višje hitrosti plovbe predvsem pri prečkanju oceanov. Opremljena je s posebnim sonarjem kratkega in dolgega dosega, ki ji omogoča iskanje in sledenje podmornicam, ki imajo dieselsko- električni pogon in tudi tistih, ki uporabljajo stealth-nevidno tehnologijo in ne povzročajo hrupa. Osnovni namen teh ladij bo sledenje podmornicam, razkrivanje njihove pozicije in posledično oviranje njihovega delovanja.

Ladja je do sedaj opravila že številne teste, v kratkem pa bodo opravili še teste plovbe po odprtih oceanih in njihovem razburkanem morju.