Po poročilih o reševalnih akcijah izvedenih v prejšnjem tednu lahko sklepamo, da je letošnja navtična sezona že v polnem teku.

V četrtek so v puljskem akvatoriju reševali 17 potapljačev s potapljajoče ladje, na področju Salija na Dugem otoku so morali izvesti nujen prevoz poškodovanca v bolnišnico v Zadar, z jadrnice v bližini Vrgade, pa so morali reševati jadralko.

Ob 14.00 uri so z jadrnice Santa Anastasia prejeli nujen klic, da se je ena izmed članic posadke močno poškodovala in da potrebujejo nujno medicinsko posredovanje. Jadrnica je v času nezgode plule v bližini otoka Vrgada, zato so nemudoma obvestili Luško izpostavo iz Biograda, da se vključi v reševalno akcijo. Ker so bili v času posredovanja že na severozahodni strani otoka Vrgada, so jim svetovali, da odplujejo proti kraju  Pakoštane, kjer so pristali ob 14.35 uri. Avstrijsko državljanko so takoj po pristanku prevzeli delavci nujne medicinske pomoči ter jo prepeljali v Zadar. Avstrijka je z še 11 člani posadke plula na jadrnici in med plovbo padla na palubi. Pri padcu si je močno poškodovala glavo. Člani posadke so ostali na jadrnici v kraju Pakoštane, dokler se ni končala preiskava o nezgodi.

Že naslednji dan je bil potreben nujen medicinski prevoz z otoka Premuda. Ker je bila pacientka v kritičnem stanju, so najprej hoteli izvesti helikopterski prevoz, kasneje pa so po podrobnem pregledu ugotovili, da le ta ni potreben in so pacientko s plovilom luške kapitanije odpeljali v Zadar, kjer jo je prevzele ekipa nujne medicinske pomoči in jo odpeljala v bolnišnico.

Vir: MMPI, slika je simbolična