Na Lake Costance v Nemčiji je potekal že 19. Match Race Germany (Grade 1), trenutno največja letošnja regata v jadralnem dvobjevanju na enotrupnih jadrnicah v Europi.

Običajno se na obali pred prireditvenim prostorom v petih dneh zbere do 30.000 gledalcev. Kljub temu, da je letos med prireditvijo deževalo udeležba ni bila nič manjša.

Slovenijo sta imeli čast zastopati dve ekipi. Prvo višje rangirano Lumba MRT je vodil Dejan Presen (Miha Truden, Jure Jerkovič, Žiga Tratenšek ter portugalec Alfonso Falcao Leite), drugo Eureka ST pa Rajar Bojan (Miran Pavlič, Rok Korošec, Aljoša Cilenšek, Gregor Triler).

Že v Round Robinu sta obe ekipi pokazal več kot solidne nastope. Po prvih dveh dneh je Lumbi celo kazalo na možnost vodstva, saj je premagala prvega favorita Karla Jablonskega, sicer bivšega svetovnega prvaka ter krmarja španske jadrnice na America’s Cupu. Tretji dan pa Lumbi v jutranjih nastopih ni šlo vse po načrtih tako, da je po Round Robinu končala na 4. mestu.

Eurekine ambicije, na svojem prvem Grade 1 nastopu, so bile malenkost nižje, vendar je solidnimi nastopi in petimi zmagami še ujela nastop v četrtfinalu. Še dve dodatni točki, ki jih je že skoraj imela v žepu, pa je za las izgubila zaradi požrešnosti in nezbranosti. Med drugim je poslala domov tudi aktualne evropske prvake. Tudi proti favoritu Jablonskem je ekipa jadrala izredno solidno in mu povzročila številne težave. Za odlično odjadran dvoboj je slovenska posadka prejela številne pohvale. Tako kvalitetnega nastopa favoriti niso pričakovali od posadke, ki je rangirana izven najboljše petdeseterice.

V četrtfinalu je Eureko izbral Jablonski. Kljub veliki želji Eureke vsaj po eni točki so favoriti gladko dobili vse tri dvoboje. Roko na srce so to naredili tudi v polfinalu in finalu. Lumba je za nasprotnike dobila Francoze Pierra Rhimbaulta. Četrtfinale se je precej nesrečno končal z rezultatom 3:1 za Francoze. Ekipa Lumbe je imel v dvoboju osvojit dodatne točke, ki bi jo vodile do polfinala, vendar slovenskim jadralcem žal to ni uspelo.

Tako sta obe slovenski ekipi iskale priložnost za peto mesto. Prvi dvoboj je bil prav med našima posadkama. Po enakovrednem startu je bila Lumba odbita na desno stran, Eureka pa blokirana s parom iz drugega dvoboja na levi. Desna stran se je izkazala za boljšo in Lumba je prvo bojo obrnila s štirimi dolžinama prednosti. Do konca je sicer Eureka prednost prepolovila vendar ni resno ogrozila vodilne posadke. Lumba je nato še premagala švicarsko posadko. V zadnjem dvoboju s Poljaki (Tarnacki) pa je zapravila lepo prednost, ki jo je imela po štartu in dvoboj izgubila za pičle pol metra. Tako je Lumba MR s 6. mestom  izenačila najboljšo dosedanjo slovensko uvrstitev na Grade 1 regati, žal pa jim ni uspel veliki met, preboj v polfinale.

Še bolj prešerno vzdušje pa je bilo v ekipi Eureke ST, saj si je z dobrim nastopom (8. mesto) celo priborila morebitno povabilo za naslednje leto. Vsekakor velika želja saj je tekmovanje resnično nekaj posebnega tako po izjemnem vzdušju kot po fenomenalni organizaciji, saj praktično celo mesto Langenargen živi za ta dogodek.

Bojan Rajar, Eureka ST, Foto: Match Race Germany