Le še 150 dni loči najbolj drzne jadralce sveta do pričetka Vendee Globe, najtežje regate na svetu. Včeraj so najhitrejši jadralci že zaključili zadnjo kvalifikacijsko regato, ki jim bo omogočala nastop na Vendee Globe 2016-17.

Francoski skipper Jérémie Beyou ni mogel skrivati svojega navdušenja, ko je priplul v cilj NewYork Vendee transoceanske regate. Na plovbo jo krenili 29.5. ob 11.00 iz New Yorka, prečkal Atlantik in včeraj ob 12:37 (UTC) priplul v cilj, v francosko pristanišče Les Sables d’Olonne. Kot najhitrejši je za plovbo potreboval 9 dni 16 ur in 37 minut. Ob 15:06 uri je kot drugi preplul ciljno črto Sébastien Josse  na jadrnici Edmond de Rothschild, še 90 minut kasneje pa Britanec Alex Thompson z jadrnico Hugo Boss.

Zmaga Jérémie-a Beyou-a je prva njegova vidna zmaga v razredu IMOCA 60. Prav tako je prva zmaga na regati New York Vendee, kot pripravljalni regati za Vendee Globe. Beyou je s tem nakazal, da bo resni kandidat za visoko uvrstitev na letošnji regati, ki se bo pričala 6.11.2016. Po prihodu v cilj je povedal: »Ta zmaga je fantastičen dosežek na solo transatlantski regati. Zmagal sem že na regati Transat Jacques Vabre, kjer sta na krovu dva jadralca , tokrat pa mi je uspelo zmagati samemu. Vsi jadralci na regati New York Vendee smo želeli zmagati, da si povečamo samozavest pred pričetkom Vendee Globe. Občutek je fantastičen.«

Jérémie Beyou je preplul 3460 nmi. Njegova povprečna hitrost je znašala 14:85 vozla. Pokazal je, da je na jadrnico smiselno vgraditi bočna krila – foils, saj so mu omogočila hitrejšo plovbo. Podobno se je izkazalo tudi pri drugih. Jadralci z nameščenimi krili plujejo hitreje od tistih brez.

Videoposnetek prihoda v cilj: