Prejšnji četrtek je križarka Costa Concordia opravila svojo zadnjo plovno.  Iz valobrana luke v Genovi so jo z vlačilci odvlekli do suhega doka št. 4, kjer jo bodo razstavili in razrezali.

Od maja lanskega leta je bila Costa Concordia privezana na pomolu Molo Ex Superbacino v luki v Genovi. Kmalu po pristanku so pričeli z njeno razgradnjo. Najprej so z nje odstranili večino inventarja in 30 ogromnih rezervoarjev, ki so pomagali ladji zagotoviti plovnost, da so jo lahko s kraja nesreče privlekli v pristanišče. V suhem doku jo bodo dokončno razstavili in razrezali v staro železo.

Spomnimo se, da je od nesreče križarke minilo skoraj štiri leta. Ladja je trčila v otok Giglio in se delno potopila in obležala na strmem morskem dnu. V nesreči je življenje izgubilo 32 ljudi.

Celotno reševanje ladje bo stalo približno milijardo USD. Od prihoda v pristanišče je na njej delalo preko 200 tehnikov, ki so z nje že odstranjevali dele. V zadnji fazi bodo ladjo popolnoma razstavili, odstranili popolnoma vse napeljave in cevi, očistili prostore in jo razrezali v staro železo. Dela naj bi se zaključila v začetku leta 2017. Nekdaj razkošna ladja je bila na svoji zadnji plovbi po dobrem letu dni na privezu, neprepoznavna.

Žalosten izgled nekoč razkošne križarke na zadnji plovbi: 

Članki o nesreči:

Vsaj trije mrtvi v nesreči Concordie 

Zaradi nesreče kapitanu Schettinu grozi do 20 let zapora 

Reševanje nasedle Coste Concordie 

Costa Concordia gre na svojo zadnjo plovbo