Ciklon Gracija, ki se trenutno nahaja nad Italijo, se počasi pomika proti hrvaški obali. Vreme je podivjalo. Močni vetrovi južnih smeri pihajo s hitrostmi do 100 km/h. Izmerili so najmočnejše padavine v tem letnem času do sedaj. Zaradi dolgotrajne suše so tako obilne padavine ogromen problem.

Ekstremno velike količine vode so včeraj padle na celotnem področju Jadrana. V merilni postaji v Pazinu so včeraj izmerili neverjetnih 142 litra vode na m2. Povprečna mesečna količina padavin za mesec september znaša 109 l/m2. V Poljani nad krajem Ičiči so izmerili 179 l/m2, Jurdani 150 in na Reki 109 l/m2.

V večernih urah so nevihte zajele celotno Dalmacijo. Nevihtni oblak se je zgrnil nad Rogoznico, kjer je padlo 80 l/m2, kar je več kot je mesečno povprečje. Rogoznico je poplavilo. Na cestah je bilo do pol metra vode, zalilo je številne hiše. Na področju Primoštena je zapihal viharni jugo. Sunki so bili tako močni, da je veter podiral drevesa. Nas otokom Šolta se je znesla tromba. V Gornjem selu je iztrgala nekaj dreves, razbila stekla na oknih in za seboj pustila pravo razdejanje. Področje Omiša so zajele poplave. V eni sami uri je padlo 50l/m2. Ob 21.30 uri je neurje zajelo področje Makarske. Ceste v mestu je poplavilo. Na posameznih delih je voda dosegla višino pol metra.

Vir: www.dalmacijadanas.hr