Na pobudo Češkega združenja turističnih organizacij je včeraj hrvaški minister za turizem Gari Cappelli napovedal nekatere možnosti za sproščanje meja in prihod prvih turistov na Hrvaško.

Pojasnil je, da odprtje hrvaške meje za turizem ni samoumevno in da ni odvisno zgolj od Hrvaške. Odvisno bo tudi od posameznih držav in epidemiološke nevarnosti, ki vlada v posamezni državi.

Hrvaški preventivni ukrepi zaradi koronavirusa sodijo med najbolj stroge. Zaradi tega so že dobili dobre signale iz zdravstva in menijo, da so ena izmed najbolj epidemiološko varnih držav. Ker želijo dobro stanje tudi obdržati, trenutno ne razmišljajo, da bi vstop dovolili turistom iz držav, ki so epidemiološko bolj nevarne.

Na Hrvaškem se zavedajo, da bo upad prometa na področju turizma izjemno velik. Po optimističnih napovedih naj bi znašal le med 20–25 % prihodkov lanskega leta. Glede na trenutne razmere izboljšanje na področju turističnega sektorja pričakujejo šele po velikonočnih praznikih leta 2021.

Navtični turizem se bo začel med prvimi

Konkretnih informacij, kdaj bi lahko turisti začeli prihajati na Hrvaško in pod kakšnimi pogoji, minister ni mogel podati. Povedal je, da o sproščanju ukrepov že razmišljajo. Med prvimi naj bi se odprl navtični turizem, namestitve v kampih in osamljenih hišah. Odprli se bodo tudi tisti hoteli, ki bodo lahko zagotovili izvajanje vseh epidemioloških ukrepov.

Za komentar smo prosili tudi ga. Metko Bradetič - direktorica Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji

"Zelo nehvaležno je v tem trenutku karkoli napovedovati, kaj se bo dogajalo v prihodnjem obdobju. Sedaj je najpomembnejše ostati zdrav in slediti ukrepom pristojnih institucij. Verjamem, da se bo življenje čim prej vrnilo v normalno stanje in da bo to zagotovo vplivalo na turizem. Moram poudariti, da določena predvidevanja za evropski turistični sektor neposredno po koncu epidemije napovedujejo zvišanje števila potovanj znotraj lastne države, predvsem zaradi varnosti in podpore lastnemu ekonomskemu okrevanju. Možno bo tudi potovanje v bližnje destinacije, pri čemer ima Hrvaška zelo ugodno pozicijo v Evropi. Takrat, ko bodo pogoji za potovanja primerni, upamo na domače, a tudi bližnje goste, med njimi so tudi Slovenci."