Posebni pasovi za hitro prehajanje Hrvaške meje

Hrvaška uvaja posebne pasove za hitrejši prehod Hrvaške državne meje.

Hrvaška za prehod meje zahteva podatke o razlogih potovanja v njihovo državo, kraju in datumu nastanitve ter o osebah  in njihovih kontaktnih podatkih. V kolikor svojega prehoda predčasno ne napoveste, morate podatke podati policistu pri prečkanju meje.

Dolgi in počasni koloni (za obdelavo enega vozila potrebujejo približno 5 – 6 min) se lahko izognete. Če predčasno napoveste svoj prehod meje preko spletne strani Enter Croatia, se lahko razvrstite na prometne pasove, ki so namenjeni le tistim, ki so podatke že oddali. Ko boste izpolnili obrazec na spletni strani, boste na vaš e-naslov prejeli potrditev oddaje podatkov. Potrdilo si lahko natisnete ali pa shranite pdf verzijo na vaš telefon. Spletna stran vam ob oddaji podatkov avtomatsko ponudi možnost shranjevanja pdf potrdila na vaš telefon.

Kaj pa če ste obrazec pozabili izpolniti predčasno

Tudi če ste obrazec pozabili izpolniti, še ni prepozno. Kolona z vozili, ki podatkov niso oddali predčasno, se pomika izjemno počasi. V roke vzemite telefon, kliknite na povezavo Enter Croatia ali pa jo vtipkajte ročno https://entercroatia.mup.hr/. Za izpolnjevanje boste potrebovali par minut, nato pa se lahko razvrstite v pasove namenjene za uporabnike ENTER CROATIA. 

Pomembno

Za vsak prehod meje z različnimi potniki v vozilu potrebujete nov obrazec. Na obrazcu so namreč lahko le osebe, ki potujejo v vozilu.

Pri prehodu meje nam je prijazen policist svetoval, da v primeru pogostejšega prečkanja meje z istimi potniki, izpolnimo obrazec za daljše obdobje. Zato smo ob tokratnem prehodu zapisali datum vrnitve za 30.9.2020. Ali zadeva deluje in bomo lahko meje z istim obrazcem prečkali tudi v prihodnje, vam bomo lahko sporočili ob naslednjem prehodu meje.

Vaše aktualne izkušnje pri prečkanju meje lahko vpišete v komentar pod članek, da bodo vsi obveščeni o trenutnem stanju pri prehodu Hrvaške meje.

Slika mejnega prehoda Jelšane (Rupa) je bila posneta v petek, 10.7.2020