V sklopu akcije Varna plovba 2020 so na območju vseh osmih luških kapitanij na Hrvaškem izvedli kontrolno akcijo prometa na morju. Kot vsako leto, tudi letos navtiki ne spoštujejo pravil o varnosti plovbe na morju. Najbolj pogost prekršek je glisiranje v pasu 300 m od obale, kjer prihaja do najhujših pomorskih nesreč.

Zaradi tega so akcijo izvedli predvsem v območjih z gostim pomorskim prometom v pasu 300 m od obale.

V enem dnevu so opravili 397 pregledov plovil. Pravila varne plovbe je kršilo 120 posadk, zato so izrekli kazni v višini 203.850 HRK (27.000 EUR). Številnim drugim posadkam, ki so imele le nepopolno opremo plovila ali pomanjkljivo dokumentacijo, so izrekli zgolj opomine.

Namen akcije je bil povečati zavedanje navtikov o pomembnosti upoštevanja pravil plovbe, tehnične ustreznosti plovil in opreme na njih. Z njihovim upoštevanjem se poveča tako varnost navtikov na krovu kakor varnost drugih.

Kljub letošnjemu zmanjšanju pomorskega prometa zaradi koronavirusa se je promet v zadnjih 14 dneh močno povečal in dosegel kar 70 % lanskega. Izvedba akcije je bila zato nujna. Tudi letos je bil najbolj pogost prekršek glisiranje znotraj pasu 300 m od obale, drugi pa neprilagojena hitrost plovbe v območjih, kjer je ta regulirana. Ta prekršek povzroča največjo nevarnost zaradi kopalcev, ki lahko prosto plavajo na območju do 150 m od obale. Ker prekršek ogroža življenja, zanj običajno izrečejo najstrožjo kazen brez opominjanja.

Tema dvema prekrškoma sledi nepopolna dokumentacija na plovilu in nato še preveliko število potnikov vkrcanih na plovilo. Med manj pogostimi prekrški so pomanjkljiva oprema plovil in nepoznavanje predpisov plovbe.