Največji do sedaj izmerjen val v irskih vodah so izmerili prejšnji teden s pomočjo plovke, ki je nameščena približno 200 nmi zahodno od irske obale. Val, ki je nastal zaradi orkana Epsilon, je meril neverjetnih 30 m oziroma 98,4 čevlja.

Tako kot na Jadranu so tudi v drugih morjih nameščene posebne plovke, ki stalno zbirajo številne podatke o stanju morja (višina valov, perioda, hitrost vetra, hitrost sunkov vetra, smer vetra, temperatura zraka in vode, dolžina vala, smer valov, slanost morja …). Irski pomorski inštitut v sodelovanju z Met Eireann in UK Met Office ima v lasti mrežo plovk nameščenih okoli irske obale. Plovka št. 6 je nameščena najdlje od obale. Je približno 200 nmi zahodno od irske obale na globini več kot 1000 m. Konec meseca oktobra se je nad območjem razdivjal orkan Epsilon. Vetrovi so dvignili visoke valove, ki so dosegali višine med 20 m do 25 m. Med njimi pa se je dvignil tudi val, ki je dosegel neverjetnih 30 m.

To je do sedaj največji izmerjen val od začetka merjenja višine valov na tem območju.

Najvišji val na Jadranu

Enake meritve se izvajajo tudi na območju Jadrana. Do sedaj najvišji val so izmerili novembra 2019. Koliko je meril val, lahko preberete na tej povezavi: V orkanskem jugu izmerjen najvišji val na Jadranu doslej