Japonski proizvajalec motorjev Yanmar je lansko leto sporočil novico, da se usmerja v izdelavo rešitev za pogon rekreativnih plovil s pomočjo vodikovih gorivnih celic.

Strategija podjetja Yanmar so vodikove gorivne celice. Odločili so se za uporabo tehnologije avtomobilskega giganta Toyota, ki jo bodo marinizirali za uporabo v plovilih. Rešitev je trenutno implementirana v vozilo Toyota Mirai, po informacijah podjetja Yanmar, pa bo kmalu na voljo tudi v plovilih.

Yanmar se je odločil, da bo za testiranje in razvoj pogona uporabil svoje lastno plovilo Yanmar EX38A, ki v dolžino meri 12,4 m, široko je 3,4 m in ima težo 7,9 t. Na plovilo so vgradili gorivne celice in osem rezervoarjev z gorivom – plinom, ki je pod pritiskom 70 MPa. Skupna moč vgrajena na plovilo znaša 250 kW. S spajanjem več enakih celic namerava Yanmar razviti tudi rešitev, ki jo bo možno vgraditi na večja plovila in ladje.

Kako se je rešitev obnesla na prvih testih, še ni znano javnosti. Vodikove gorivne celice so dodatna alternativa električnemu pogonu, ki pa je v navtiki šele na začetku razvoja. Ali bo tehnologija dobra alternativa drugim pogonom, bo bolj jasno leta 2025, ko bodo na trgu prve uporabne rešitve.