Luka Crikvenica

V mesecu decembru so se zaključila dela v mestni luki Crikvenica . Zgrajen je severni valobran s številnimi novimi priveznimi mesti.

Luka Crikvenica je v lanskem letu doživela prenovo in razširitev. 22. decembra je potekala slovesna otvoritev, ki se je je udeležil tudi hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butkovič. Luka je dobila nov valobran, ki jo ščiti pred severnimi vetrovi in omogoča privez številnim plovilom.

Projekt prenove luke je znašal 33 mio HRM (4,5 mio EUR), od katerih so 27,9 mio HRK (4 mio EUR) črpali iz evropskih sredstev. Nov severni valobran, ki v dolžino meri 130 m, bo luko ščitil pred severnimi in severozahodnimi vetrovi. V luki je zgrajen nov pomol v obliki črke T in dolžini 50 m, področje luke pa je dodatno poglobljeno na 3 m. Luka je odprta za javni promet, zato se bo povečalo tudi število tranzitnih privezov. Novi privezi so opremljeni z elektriko in vodo.

Trenutno na območju Primorsko-Goranske županije potekata še dva projekta prenove luk, in sicer na otoku Unije in v Baški na otoku Krk, prenova luke Cres na istoimenskem otoku pa je pred zaključkom.