Lagocephalus sceleratus, Pašman

Pred nekaj dnevi so v Jadranu ulovili izjemno strupeno ribo vrste Lagocephalus sceleratus. Njeno zaužitje je smrtno nevarno.

V sredo so v bližini otočka Košara na jugozahodni strani otoka Pašman, kjer so nameščene ribogojnice, ujeli invazivno in strupeno vrsto ribe Lagocephalus sceleratus (srebrnoproga napihovalka). Riba ima v svojem telesu zelo nevaren strup tetrodotoxin, ki pri zaužitju povzroča zdravstvene težave, lahko pa povzroči celo smrt.

Če jo slučajno ulovite, ravnajte z njo izjemno previdno. Riba ima poleg strupa v telesu tudi izjemno močno čeljust in ostre zobe. V primeru ugriza vas prav tako lahko zastrupi.

Riba Lagocephalus sceleratus živi v tropskih delih Indijskega in Tihega oceana. V zadnjih letih so jo že opazili v Sredozemlju. Vanj je verjetno prišla skozi Sueški kanal. Med leti 2013 in 2021 so jo že ujeli na obalah Izraela, Malte, Grčije, Lampeduze in celo v Črni gori. Riba običajno živi v tropskih morjih in jo lahko najdemo vse od plitvin do globine 250 m.

Srebrnoproga napihovalka lahko zraste do dolžine 40 cm. Strup tetrodotoxin je v njeni koži, mišičnem tkivu in jetrih. Je naravni obrambni mehanizem proti plenilcem. Strup se v njenem telesu razvije s pomočjo bakterij, ki vsebujejo toksin. Strup povzroča paralizo, zaradi česar lahko človek preneha dihati ali pa mu odpove srce.

Fotografije: Juraj Jurićev & IOR