Layline; Maruša Močnik; Uroš Kraševec

Slovenci smo lahko ponosni na nov vrhunski jadralski dosežek. V Guinnessovo knjigo rekordov sta se vpisala jadralca Maruša Močnik in Uroš Kraševac.

Maruša in Uroš, brat in sestra, sta strastna jadralca in vsestranska športnika. V lanskem letu sta se podala na epsko jadranje po Jadranu z namenom, da postavita Guinnessov jadralski rekord. Z jadrnico dolgo borih 6 metrov in brez kabine sta se iz Portoroža podala v Jadran. Preplula sta 335 navtičnih milj in pristala pred Dubrovnikom. Za plovbo sta potrebovala 84 ur in 10 min.

Njun dosežek je skrbno preverila komisija Guinnessove knjige. Potrdila je, da gre za postavitev novega svetovnega jadralskega rekorda.

Video jadralskega podviga

Novi izzivi so že v plan

Uroš Kraševac z vpisom v Guinnessovo knjigo ni zaključil svojih jadralskih podvigov. V planu že ima nov izziv Mini transat. Gre za prečkanje Atlantskega oceana dolgo 4000 nmi (7500 km). Prečkanje samo po sebi ni nekaj nemogočega, dokler ne omenimo, da bodo jadralci ocean prečkali sami v jadrnicah dolgih vsega 6,5 m. Gre za jadrnice tipa Mini 650, ki so najmanjše regatne jadrnice. V letošnjem letu se začnejo kvalifikacije, ki se jih namerava udeležiti tudi Uroš. Seveda se bo nanje odpravil z željo, da se mu uspe uvrstiti v klub izbrancev, ki se bodo lahko podali na tako ekstremen izziv.

Layline; Maruša Močnik; Uroš Kraševec
Jadrnica tipa Mini 650 s katero namerava Uroš sam prepluti Atlantski ocean

Foto: posnetek zaslona, one2sail.de