Elan GT6, Best Boats 2022

Ta 49-čevljev (15 m) dolga  luksuzna potovalna jadrnica je s svojo kakovostjo izdelave, jadralnimi lastnostmi in dobrim videzom prepričala ameriške sodnike v izjemni konkurenci.

Elan GT6, 49-čevljev dolga luksuzna potovalna jadrnica, je prejela eno izmed najbolj iskanih nagrad v navtični industriji: nagrado Best Boats 2022. To priznanje je podelila revija SAIL, ki je med najvplivnejšimi navtičnimi revijami v ZDA. GT6 jih je prepričal s svojim osupljivim videzom, kakovostjo izdelave in zmogljivostjo v kategoriji »Najboljša potovalna jadrnica z enim trupom dolžine med 40 in 50 čevlji«.

»Nagrada Best Boats 2022 je dokaz kakovosti naših jaht, edinstvenega koncepta, pa tudi našega strokovnega znanja in izkušenj naših oblikovalskih partnerjev,« je povedal Marko Škrbin, direktor Elan Yachts. »Elan GT6 je naš najnovejši dodatek k filozofiji navtike Grand Tourer, s katerim smo želeli uvesti sveže ideje v segment jadranja in zagotoviti edinstveno jadralsko izkušnjo, ki bo prepričljiva za zahtevne jadralce.«

V svetu jadranja se je število lastnikov plovil nepremagljivo povečalo, saj so se številni odločili za življenje na vodi, da bi se izognili trenutnim zdravstvenim razmeram. Elan GT6 je bil zasnovan z mislijo osredotočeno prav k tem ljudem. To je hitra jahta za križarjenje, zasnovana tako, da jo zlahka upravlja par, vendar je sposobna vznemirljive zmogljivosti v širokem razponu vetrovnih in morskih razmer.

Načrt plovila in jadra, ki jih je narisal Humphreys Yacht Design, združujejo značilnosti, ki izhajajo iz tekmovalnega jadranja, z možnostjo vsega udobja za križarjenje večje posadke. Nad vodno črto in znotraj je GT6 prva jadrnica v zgodovini, ki jo je oblikoval in oblikoval Studio F. A. Porsche. Elegantna silhueta in ikoničen videz bosta privabila številne poglede v vsaki marini.

Notranjost, ki jo je prav tako oblikoval F. A. Porsche spreminja pravila v udobje in razkošje na krovu, pri čemer ohranja praktičnost družinskega križarjenja. Povsod so uporabljeni vrhunski materiali, natančnost izdelave pa dokazuje izjemno usposobljenost Elanovih mojstrov.

»Kakovost izdelave, kot bi pričakovali od Elana, je precej nadpovprečna,« so o Elan GT6 povedali sodniki revije SAIL Tom Hale, Adam Cort, Charles J. Doane, Zuzana Prochazka, Lydia Mmullan in Tom Dove. »Ta jadrnica tudi zelo dobro pluje. Je dovolj hitra in odzivna, da pritegne tudi tekmovalne jadralce, vendar ni tako zahtevna za plovbo, da si je običajni jadralci ne bi upali potisniti do meje.« Končali so s to oceno: »Na koncu smo ugotovili, Elan GT6 je seksi jadrnica s seksi jadralskimi lastnostmi in je izvrstna kombinacija obojega.«

Poleg nagrade The Best Boats 2022 je Elan GT6 prejel še nagrado Red Dot: Product Design Award, BIGSEE Product Design Award 2021 in Slovenian Design of the Year 2021. Jahta je osvojila tudi nominacije za nagrado European Yacht of the Year 2021, Cruising World Boat of the Year 2022, British Yachting Award 2021 in tudi v ožjem izboru za mednarodne nagrade Yacht & Aviation Awards 2021.