Raziskovalci so izmerili najvišji do sedaj izmerjen tako imenovani prevarantski val, ki je meril neverjetnih 17,6 m.

Izmerjeni val ni največji val, ki so ga do sedaj izmerili na svetu. Gre za poseben val, ki mu pravimo tudi prevarantski val. Njegova posebnost je v tem, da se v morju, kjer valovi dosegajo določeno višino, med njimi pojavi val, ki je bistveno višji od drugih valov (Več o prevarantskih valovih na tej povezavi.)

Val je bil izmerjen v Tihem oceanu, zahodno od kraja Ucluelet v Britanski Kolumbiji (Kanada). Meritve je izvedlo podjetje MarineLabs Data Systems, o njem pa so poročali tudi v znanstvenem poročilu Univerze v Viktoriji, ki je bilo prejšnji teden objavljeno v Scientific Reports.

Trikrat višji od ostalih valov

Val, ki je meril 17,6 m po svoji višini, ni nič posebnega. Na oceanih so izmerili že valove, ki so merili 30 ali 40 metrov v višino. Tudi med prevarantskimi valovi so že izmerili val, ki je meril 25,6 m v višino, a so drugi valovi na področju valovanja merili več kot 12 m, kar pomeni, da je bil prevarantski val le dvakrat višji kot okoliški valovi. Val, ki so ga izmerili pri Britanski Kolumbiji, je bolj ekstremen. Zgodil se je v področju valovanja, kjer so drugi valovi merili le 6 m. Kar pomeni, da je val dosegel skoraj trikratnik višine okoliških valov.

Po dosedanjih podatkih gre za najbolj ekstremen do sedaj izmerjen prevarantski val. Znanstveniki ocenjujejo, da se lahko to zgodi le enkrat na 1300 let.

Prevarantski valovi so zelo nevarni

Prevarantski valovi predstavljajo izjemno nevarnost za pomorski promet. Ko s plovilom plujemo po področju, kjer valovi dosegajo povprečno višino, ne pričakujemo, da bo nad nas priletel val, ki bo meril trikrat toliko. Nanj se ne moramo pripraviti pravočasno. Takšno presenečenje na morju lahko hitro privede do tragedije.