Yacht Charter 2022

Letošnja čarter sezona je končana. Bila je izjemno dobra sezona za čarter operaterje in je verjetno trajala najdlje časa. Poglejmo si jo še v številkah na podlagi dveh največjih rezervacijskih sistemov, ki omogočata najem preko 9000 plovil v Mediteranu.

V letu 2022 je bila najbolj priljubljena destinacija Hrvaška. Delež najemov v letošnjem letu je znašal skoraj 40%. Presenetljivo pa je najbolj priljubljena marina Alimos v Atenah, ki se lahko pohvali kar z 8% deležem vseh najemov. Grčija kot država se je letos uvrstila na drugo mesto z 29% najemov. Med enotrupnimi plovili je najbolj priljubljena znamka Bavaria, med katamarani pa Lagoon 42. Povprečna cena najema v letu 2022 je znašala 4.400,00 EUR.

Med izhodiščnimi destinacijami na hrvaškem so največ najemov naredili v Marini D-Marin Dalmacija v Sukošanu in marini Kornati v Biogradu, ki sta v skupnem deležu presegli 3% vseh najemov. V marinah Kaštela, Veruda in ACI Split so opravili preko 2% najemov, medtem ko je iz marin D-Marin Mandalina v Šibeniku in marine Baotič v Trogiru izplulo nekaj manj kot 2% gostov.

Večino plovil je bilo najetih brez posadke. Le dobrih 10% najemnikov si za svoje počitnice najame skiperja. Zaradi razvoja čarter turizma se flote v Mediteranu mlajšajo. Kar 65% najemov je bilo izvedenih na plovilih starih največ pet let.

Predvidevanja za čarter operaterje so tudi za naslednja leta dobra. Trg najema plovil bo po predvidevanjih ekonomskih analitikov rasel vsaj do leta 2027.