Telefonica Black, Vela Code; Dan Lenard

Slovenski navtični oblikovalec Dan Lenard začenja nov ekološki projekt Vela Code, katerega naloga bo boj proti kopičenju plastike v svetovnih morjih.

Dan Lenard, ki ga poznamo po izjemnih navtičnih projektih, že od nekdaj skrbi, da so plovila, ki jih oblikujejo, ekološko čim bolj sprejemljiva. Njihove jahte so oblikovane na način, da povzročajo čim manjši vpliv na svetovna morja. Njegov novi projekt Vela Code bo skrbel za dodatno ozaveščanje ljudi o čim manjši uporabi plastike v izdelkih za enkratno uporabo ter zmanjševanje plastike, ki običajno konča v svetovnih morjih.

Ta teden se je ekipi Vela Code pridružila znana jadrnica Telefonica Black, tipa Volvo 70, ki je nekajkrat obplula svet, preplula svetovna morja in se udeležila ene izmed najzahtevnejših regat na svetu, Volvo Ocean Race (sedanja The Ocean Race). 21,5 m dolga lepotica, ki je ena izmed najhitrejših jadrnic na svetu, bo dobila novo poslanstvo. Postala bo ambasadorka boja proti plastiki v morjih.

Jadrnica je ta teden prispela v pristanišče Southampton v Združenem kraljestvu, od tam jo bodo prepeljali v Jadransko morje. Čaka jo obsežna prenova in priprava na novo nalogo.

Foto: Vela Code FB