Luka Hvar

Odlične novice in še boljše obeti za Hrvaško prihajajo iz naslova Lonely Planet, ene izmed vodilnih svetovnih potovalnih platform in specializiranih potovalnih medijev. Lonely Planet je ob svoji 50. obletnici objavil seznam 50 najboljših svetovnih destinacij v petih kategorijah, Hrvaška pa se je uvrstila tudi v kategorijo 10 najboljših držav za obisk v naslednjem letu.

»Izbira Lonely Planeta potrjuje status Hrvaške kot ene najboljših in hkrati najlepših držav na svetu, katere globalna prepoznavnost se povečuje. Naravna dediščina, bogata kultura, prijaznost ljudi, pa tudi močna gibala napredka na različnih področjih turizma so temelj naše ponudbe, ki je vse bolj prepoznavna tudi na celoletni ravni. Verjamem, da so se naši številni gostje že prepričali o privlačnosti hrvaške turistične ponudbe in zavzetosti celotnega hrvaškega turističnega sektorja, bodoči gostje pa se bodo o tem šele prepričali,« je dejal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti, medtem ko je še dodatno poudaril pomen trajnosti v razvoju, pa tudi spodbujanje trajnostnega turizma, saj beležimo vedno več popotnikov, ki sledijo ekološkim trendom.

Lonely Planet je Hrvaško opisal kot državo čudovitih s soncem obsijanih obal, številnih otokov in otočkov, zahtevnih gora in zgodovinskih mest. V opisu je izpostavljen tudi vstop Hrvaške v schengensko območje, odprtje Pelješkega mostu ter drugi infrastrukturni projekti, vse našteto pa je le nekaj sinonimov za našo lepo državo, zaradi katere se je Hrvaška znašla v družbi najboljših držav sveta.

Dodajmo, da so poleg Hrvaške svoje mesto na lestvici našle še države kot so Mongolija, Indija, Maroko, Čile, Mehika in druge, poleg lestvice najboljših držav pa so objavili tudi lestvice najboljših svetovnih destinacij v kategorijah za najboljšo trajnostno destinacijo, najboljše mesto, najboljšo regijo in v kategoriji destinacij z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo. Celoten seznam Lonely Planet destinacij po kategorijah najdete na tej povezavi.