Omiš, luka

V Omišu so se začela dela na gradnji nove luke, ki bo imela več kot 50 priveznih mest znotraj valobrana, dodatnih 50 pa bo na voljo ob obali v jugovzhodnem delu mesta.

Omiš je v zadnjih letih postal izjemno priljubljen med navtičnimi turisti. Večina se za postanek v mestu ni odločila, ker v luki poleti ni bilo možno najti varnega mesta za privez. Pomol je bil običajno rezerviran za ladje na križarjenjih, navtikom pa je običajno ostala na voljo le možnost sidranja pred luko.

Nova luka bo spremenila ogromno

Luka bo močno spremenila podobo mesta in hkrati omogočila varen privez številnim plovilom. Zgrajen bo nov valobran, ki bo luko ščitil pred južnimi in zahodnimi vetrovi. S tem se bo kopenska površina luke povečala za 1250 m2 in bo skupaj znašala kar 10.000 m2. Skupna dolžina obale znotraj valobrana bo po novem znašala 745 m, na znanjem delu pa bo dodatnih 280 m.

V luki bosta zgrajena tudi nov potniški terminal in pomol, na katerem bodo pristajale ladje, ki bodo povezovale kopno z otokom Brač. Redna linija bo plula na relaciji Omiš–Postira.

Izgradnja nove luke bo znašala približno 10 mio EUR. Dobrih 7 mio EUR znašajo nepovratna sredstva EU.

Omiš, luka

Omiš, luka

Omiš, luka

Foto: eNavtika, LU SDŽ