Bavaria C46

Kot vsako leto so tudi letos prvi dan salona plovil Boot v Düsseldorfu razglasili letošnje dobitnike prestižne nagrade Evropsko plovilo leta.

Evropsko plovilo leta velja za najbolj prestižno navtično nagrado na območju Evrope in ga lahko primerjamo z oskarji v filmski industriji. Nagrado podeli žirija novinarjev najbolj prestižnih evropskih navtičnih revij. Izbor poteka med nominiranimi plovili, ki so prišle na trg v letu pred izborom in bodo v letu izbora najbolj zanimive za kupce novih plovil.

V letošnjem letu je izbor potekal nekoliko drugače. Do sedaj je komisija vsa nominirana plovila razdelila v pet skupin glede na namembnost. Ker pa so v zadnjih letih meje med posameznimi kategorijami zabrisane, so se odločili, da letos izbor izvedejo na nekoliko drugačen način. Najprej so izbrali nova plovila, ki so na trg pripeljala največ inovacij. Nominirana plovila niso delili v skupine pred izvedbo testiranj. Komisija je najprej opravila podrobno testiranje, šele nato so plovila razdelili v skupine, glede na lastnosti, ki so prevladale na morju.

Tako imamo letos med 21 nominiranimi plovili štiri zmagovalce kategorij in eno posebno omembo za trajnostno plovilo.

 

Zmagovalci po kategorijah so:

 

Družinska jadrnica: Bavaria C46

Bavaria C46

 

Luksuzna jadrnica: Arcona 50

Arcona 50

 

Večtrupna jadrnica: Outremer 52

Outremer 52

 

Posebna jadrnica: Saffier SE 24 Lite

Saffier SE 24 Lite

 

Posebna omemba za trajnostno plovilo: Bestevaer 36

Bestevaer 36

 

Katera plovila so bila nominirana, si lahko pogledate na tej povezavi: NOMINACIJE 2024