Yamaha je na salonu plovil v Miamiu predstavila prvi zunajkrmni motor, ki ga poganja vodik. Predstavili so tudi prototip sistema za dovajanje goriva, ki je vgrajen v plovilo. Prva testiranja motorja bodo izvedli že v drugi polovici letošnjega leta.

Predstavitev zunajkrmnega motorja, ki ga poganja vodih, je del strategije podjetja Yamaha, ki želi doseči ogljično nevtralnost s pomočjo različnih tehnologij.

Yamaha je k sodelovanju povabila podjetje Roush, ki je pomagal razviti sistem za gorivo, podjetje Regulator Marine pa bo izdelalo plovilo, ki bo primerno za testiranje novega pogonskega sklopa. Po napovedih naj bi bilo plovilo z novim motorjem v vodi že letošnje poletje. Pomoč podjetja Roush pri izdelavi sistema pogonskega goriva bo ključnega pomena. Yamaha naj bi z njihovo pomočjo pridobila kar dve desetletji razvoja lastnega sistema. Podjetje Regulator Marine bo izdelalo primerno plovilo na osnovi svojega modela 26XO. Vanj bodo vgradili posebne rezervoarje za vodik. Na podlagi modela bodo lahko inženirji pričeli s postopki potrebnimi za določitev standardov za uporabo vodika kot pogonskega sredstva na plovilih.

Yamaha je projekt zunajkrmnega motorja na vodik predstavila že lani decembra. Svoj namen, da postane ogljično nevtralno podjetje do leta 2035, njihovi izdelki pa do leta 2050 je napovedala tudi z namero nakupa 100% deleža podjetja Torqeedo.