Gran Fondo Istria

Daljši in toplejši dnevi kar kličejo po kolesarjenju, naša južna soseda pa ponuja široko paleto kolesarskih poti za vse ravni in okuse. Kolesarite lahko po otokih s številnimi pogledi na morje ali raziščete čarobne gorske poti v notranjosti države. Na Hrvaškem za najbolj zagrete kolesarje do konca leta organizirajo tudi nekaj pomembnih kolesarskih dirk.

Gran Fondo Istria, 13. 4. 2024

Mednarodni kolesarski maraton, ki je lani združil več kot 700 kolesarjev iz kar 15 držav. Dve trasi za drzne in fizično dobro pripravljene kolesarje. Udeleženci se lahko podajo na 94 kilometrov dolgo progo Istria Medio Fondo ali 119 kilometrov dolgo progo Istria Grand Fondo. Obe dirki se začneta in končata v letovišču Stella Maris, tik ob stadionu Gorana Ivaniševića v Umagu. Kolesarji bodo na dirki prekolesarili severozahodni in osrednji del istrskega polotoka, organizatorji pa bodo nagradili 77 najboljših.

Gran Fondo Krk, 27. 4. 2024

Razburljiva kolesarska avantura na največjem hrvaškem otoku. Slikovita proga, dolga 82 kilometrov, bo kolesarje popeljala čez nekatere najbolj očarljive pokrajine na otoku. Iz mesteca Punat se bodo udeleženci najprej odpeljali do Baške, pot nadaljevali proti Vrbniku, Omišalju, Njivicam, Malinski, mestu Krk in jo zaključili, kjer so jo začeli. V Punatu pri hotelu Falkensteiner. Kolesarska dirka, ki traja dobre 3 ure in pol, ponuja razgibano mešanico obalnih odsekov, gorskega terena, bujnih pašnikov in travnikov.

Gran Fondo Roonda Stubaki, 12. 5. 2024

Največji in najbolj zabaven gran fondo na celinskem delu Hrvaške je lani združil več 240 vrhunskih kolesarjev iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Črne Gore, Avstralije, Avstrije in Anglije. Kolesarska dirka Roonda Stubaki poteka v Krapinsko-zagorski županiji po rahlo hriboviti progi, dolga je 100 kilometrov, kolesarji pa premagajo 1.100 višinskih metrov vzpona. Start bo v parku Maksimilijana Vrhovca v Stubičkih Toplicah, na trasi pa si bodo udeleženci lahko napolnili bidone s pijačo in se okrepčali z energijskimi ploščicami in sadjem. 

Še nekaj pomembnih kolesarskih dirk

Kolesarski klub Roda 26. 5. 2024 organizira dirko na 100 km, poznano pod imenom Gran Fondo Sisak. 21.9. 2024 bo na sporedu Gran Fondo Zlatni papuk. Cestna kolesarska dirka, ki poteka v občinah Slavonije. Kolesarski navdušenci si morajo v koledarju zabeležiti tudi 19. 10. 2024. Takrat se bodo namreč lahko preizkusili na že 5. Gran Fondu v Zadru.