Preko 800 jadralcev v desetih olimpijskih in dveh paraolimpijskih razredih se je danes zbralo na regatnem polju četrte in zadnje od ISAF-ovih regat svetovnega pokala v sezoni 2012-13. Po jutranjem čakanju na veter se je ta le nekoliko okrepil in omogočil izpeljavo dveh oziroma treh predvidenih plovov.

Nastopilo je tudi devet slovenskih jadralcev. Zelo smo lahko zadovoljni z današnjim nastopom Tine Mrak in Veronike Macarol (JK Pirat) v razredu 470, ki sta v treh plovih dosegli sedmo, tretje in deseto mesto v konkurenci 30 ekip in sta trenutno zelo dobri šesti. Vodita zmagovalki Palme, Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan z enajstim mestom in dvema zmagama.

Skupno peto mesto po prvem dnevu drži tudi Vasilij Žbogar (JK Burja), ki si še ni povsem opomogel po hudem prehladu, ki ga je pestil nekaj zadnjih dni. V prvem plovu je odjadral za sedmo in v drugem za trinajsto mesto, tretjega za danes predvidenega plova pa finni niso odpeljali. »Težek dan je bil, zelo malo vetra. V obeh regatah sem imel šanse iztržiti več, ampak mi sreča ni bila naklonjena. Obe regati sem odlično štartal in bil več kot polovico poti do prve oznake v ospredju. Težko sem odločil, katera stran bo proti koncu potegnila, zato sem vedno ostajal na sredini polja, kar mi ni pomagalo, da bi končal v samem vrhu. Kljub temu sem dobro jadral, saj so ostali jadralci še bolj nihali v rezultatih,« je iz Hyeresa sporočil Vasilij. V vodstvu je Novozelandec Junior Josh z drugim in sedmim mestom.

Moške posadke v 470 so zaradi velikega števila nastopajočih razvrstili v dve skupini; v rumeni skupini, kjer sta nastopili tudi obe slovenski posadki, jih je jadralo 32, v modri pa 31. Mlada Matjaž Puh in Matija Romih (JK Pirat) sta se v prvem plovu v svoji skupini uvrstila na 24., v drugem na 25. in v tretjem na 29. mesto in sta v skupni razvrstitvi trenutno 56. Andraž Gulič in Mitja Nevečny (JK Jadro) sta bila v prvem plovu 28., v drugem 24. in v tretjem ponovno na 28. mestu v skupini in sta po prvem dnevu na skupnem 59. mestu. Vodita Novozelandca Paul Snow-Hansen in Wilcox Daniel s petim mestom in dvema zmagama.

Zaradi velikega števila jadralcev so v dve skupini razvrščeni tudi jadralci na laserjih; v rumeni skupini, v kateri je danes jadral Žan Luka Zelko (BD Sidro), jih je nastopilo 56, v modri skupini, kjer je nastopil Nik Pletikos (JK Burja), pa 57. Nik Pletikos je danes v prvem plovu dosegel 9. mesto, v drugem je bil 14. in v tretjem 17. v skupini in je trenutno na skupnem 27. mestu. Žan Luka Zelko je prvi plov končal na 22. mestu, drugega na 35. in tretjega na 44. v skupini in je trenutno skupno 80.

V Hyeresu tokrat ISAF preizkuša še tretji način točkovanja. Kvalifikacije bodo tokrat namesto treh dni skrajšane na le prva dva dneva. Uvrstitev (mesto) iz kvalifikacij se bo preneslo naprej in bo predstavljalo prvi rezultat za finalne serije – tega rezultata tudi ne bo mogoče odbijati. Finalne regate se bodo jadrale tri dni (namesto dveh, kot je bilo to v Palmi), tem pa bosta za najboljših deset iz vsakega razreda sledili še dve regati za medalje, le za razred 29er in ženski 29erFX (v teh razredih sicer ne bomo imeli slovenskih jadralcev) so predvidene tri regate za medalje.

Kvalifikacije se bodo nadaljevale jutri.