Začenja se sezona in s tem obdobje, ko so plovila največ v uporabi, tako naši lastni kot morda posojena družinskim članom ali prijateljem. V tem času tudi najbolj pogosto plujemo in prenočujemo v neznanih ali vsaj manj poznanih akvatorijih in marinah, in vse to je razlog, da želimo imeti svoja plovila še toliko bolj pod nadzorom.

Elegantno rešitev enostavnega in celovitega nadzora plovil na daljavo ponuja podjetje Sentinel Marine solutions. V slabih dveh letih je mlada slovensko-hrvaška ekipa prehodila pot od ambicioznega start-upa, prepoznanega kot enega najbolj perspektivnih v Evropi, do uradnega tehničnega partnerja pri izbiri Evropskega plovila leta (European Yacht of the Year Award) v organizaciji nemške revije Yacht. Vse to na podlagi treh domišljenih produktov za varnostni nadzor plovil na daljavo: Fleet Monitor in Wifi ruter, ki lajšata delo večini slovenskih in hrvaških čarterjev, in Boat Monitor, ki je namenjen pretežno zasebnim lastnikom plovil. Sentinelove naprave so že nameščene na plovilih v slovenskem in hrvaškem morju in evropskih vodah, čedalje pogosteje pa tudi v Avstraliji, Novi Zelandiji in Severni Ameriiki.

Več o ponudbi za plovila v čarterju najdete na spletni strani www.sentinelmarine.net, tokratni zapis pa je namenjen predstavitvi Boat Monitorja za zasebne lastnike plovil.

Kako deluje Boat Monitor

Boat Monitor je sestavljen iz naprave velikosti 10 x 10 centimetrov, ki jo enostavno priključimo na akumulator, ter spletne oziroma mobilne aplikacije, ki jo prenesemo na računalnik oziroma pametno mobilno napravo. Ko vse skupaj povežemo, nas aplikacije preko “notifikacij”, torej vgrajenih sporočil, obveščajo o morebitnih nepravilnostih (padci napetosti na baterijah), delovanju kaljužne črpalke, ipd. Boat Monitor deluje preko mobilnega omrežja, torej povsod, kjer je pokritost signala. Med plovbo izven pokritosti s signalom naprava beleži podatke in jih prenese na strežnik, ko se plovilo vrne v bližino omrežja. K Boat Monitorju svetujemo nakup Wifi ruterja, ki omogoča uporabo interneta v skladu z zakupljeno količino podatkov. V kolikor plovilo posojamo, lahko s količino podatkov upravljamo preko mobillne ali spletne aplikacije.

Kaj lahko nadzorujemo z Boat Monitorjem

Lokacija plovila

Ko smo na plovilu mi sami, seveda vemo, kje smo. A če plovilo komu posodimo, se bomo počutili bolje, če bomo vedeli, kje se v vsakem trenutku nahaja. Tako lahko posadki svetujemo glede morebitnega boljšega sidrišča, jih napotimo v najljubšo gostilno ali pa le mirno zaspimo, saj vemo, da je z našim plovilom vse v redu.

Preko Sentinelove mobilne aplikacije lahko pozicijo preko socialnih omrežij delimo s svetom. Po končani plovbi lahko pogledamo (in tudi delimo) posamezno prevoženo pot ter njene osnovne parametre - prepluto pot, trajanje, povprečno in največjo hitrost in podobno. Boat Monitor je povezljiv s sistemom NMEA2000, kar pomeni, da lahko beleži tudi podatke iz ladijskih instrumentov.

Padec napetosti baterije

Boat Monitor nadzoruje napetost do štirih akumulatorjev, mobilna aplikacija pa nas obvesti, ko vrednost napetosti katerega od njih pade pod nastavljeno vrednost. Ta funkcija je aktualna predvsem v primeru, ko plovilo posodimo, posadka pa pozabi, da hladilnik lahko hitro izprazni akumulatorje. Aplikacija nas bo opomnila, da je čas za vklop motorja in polnjenje baterij.

Ko bo sezone konec in bomo plovilo pripravljali na zimo, bomo najbrž razmišljali o odklopu akumulatorjev, saj smo na ta način doslej preprečiti, da bi se ti popolnoma izpraznili. Kar sicer ni težava, če lahko pridemo kakšen dan pred izplutjem in jih napolnimo, ali pa če to namesto nas naredi osebje v marini. Resna težava pa nastopi, če nam medtem v plovilo vdre voda. Brez vira elektrike namreč tudi kalužna črpalka ne deluje. Na srečo nam odslej ni več treba izbirati med manjšim zlom, saj lahko pustimo akumulatorje vklopljene, njihovo napetost pa torej nadzorujemo kar na daljavo, preko Sentinelove mobilne aplikacije.

Nadzor delovanja kalužne črpalke in senzor vhoda (protivlomni sezor)

Čeprav brez vode navtike ne bi bilo, pa nam ta lahko povzroča velike nevšečnosti in s tem povezane stroške. V plovilo lahko vdira deževnica, lahko nam pušča pri dnu, ali pa se nam izlije voda, ki jo potrebujemo za bivanje. V vsakem primeru je treba vodo čimprej izčrpati, kar na sodobnih plovilih naredimo s pomočjo električne kalužne črpalke. Ta se običajno samodejno sproži takrat, ko se nivo vode dvigne nad določeno raven. Boat Monitor je mogoče povezati s kalužno črpalko, mobilna aplikacija pa v primeru aktivacije obvesti lastnika.

Del osnovnega paketa pri nakupu Boat Monitorja je tudi priloženi magnetni senzor, ki se ga namesti na okna in vrata in sproži alarm v primeru, da se ta nepooblaščeno odprejo. Boat Monitor omogoča tudi aktivacijo ‘geofence’ alarma, ki nam na osnovi GPS signala sporoči morebitni premik (krajo, drsenje sidra …) našega plovila. Boat Monitor nam bo v aplikaciji na karti prikazal pozicijo plovila, zato bo iskanje plovila seveda veliko lažje.

Platforma Sailing Record za še več zabave

Sentinel Marine solutions je nedavno predstavil svojo prvo integracijo z zunanjim sistemom - platformo Sailing Record, ki jo je razvilo in predstavilo podjetje Seascape. Platforma odgovarja na večen jadralski izziv - kdo je hitrejši, Sentinelovi uporabniki pa lahko odslej svoje najboljše rezultate (najhitreje prejadranih 500 metrov in najhitreje prejadrano uro) v sistem Sailing Record naložijo z dvema enostavnima klikoma. Sailing Record je namenjen jadralcem po vsem svetu in na vseh tipih jadrnic, ki lahko izmerijo svojo hitrost, tudi če v ta namen uporabijo pametne telefone ali pa GPS instrument, kot je recimo Velocitek - a z Boat Monitorjem, ki ga kot del standardne opreme že nekaj časa najdemo tudi v obeh večjih Seascapovih modelih 24 in 27, je to še veliko lažje. Sailing Record nam tako v vetrovnih dneh ponuja dodatno vzpodbudo, da dvignemo jadra - in se zapišemo v zgodovino, z Boat Monitorjem pa bomo svoje rezultate delili zares enostavno.

Cene

Boat Monitor paket vključuje Boat Monitor napravo ter magnetni senzor za okna ali vrata. Sentinelova aplikacija, ki jo lahko naložimo iz App Stora ali Google Play, je brezplačna. Cena paketa se začne pri 375 evrih z vključenim ddv in že vključuje enoletno naročnino na Sentinelove storitve (v vrednosti 120 evrov z vključenim ddv).

Za več informacij o Sentinelovi ponudbi obiščite www.sentinelmarine.net ali blog na https://blog.sentinelmarine.net

Preberite tudi: Sailing Record - Kdo je hitrejši?