Med 8. in 20. avgustom se bo v Haagu na Nizozemskem odvil najpomembnejši dogodek letošnje jadralne sezone, svetovno prvenstvo olimpijskih razredov, na katerem si bodo jadralci prizadevali za svoje države osvojiti prve olimpijske norme. Prvenstva se udeležuje tudi 10 slovenskih jadralk in jadralcev.

V sedmih od desetih olimpijskih konkurenc bodo nastopili naslednji slovenski predstavniki:

  • Kajtanje (Formule kite; M): Toni Vodišek (omejitev 90 tekmovalcev)
  • Kajtanje (Formule kite; Ž): Marina Vodišek (omejitev 60 tekmovalk)
  • Jadranje na deski (iQFOIL; M): Val Eržen (omejitev 100 tekmovalcev)
  • Jadranje na deski (iQFOIL; Ž): Lina Eržen (omejitev 100 tekmovalk)
  • Olimpijski enosed (ILCA 7; M): Žan Luka Zelko in Luka Zabukovec (omejitev 140 tekmovalcev)
  • Olimpijski enosed (ILCA 6; Ž): Lin Pletikos in Alenka Valenčič (omejitev 120 tekmovalk)
  • Olimpijski dvosed (470; mešana posadka): Martin Fras in Mija Škerlavaj (omejitev 70 posadk)

“Sailing World Championships”, kot se dogodek uradno imenuje, je v organizaciji svetovne jadralne organizacije World Sailing na sporedu vsaka štiri leta, vedno v sezoni pred olimpijskimi igrami. Za razliko od olimpijskih iger, kjer lahko v posameznem razredu nastopi samo po ena posadka iz določene države, se lahko svetovnega prvenstva udeleži več posadk. Zato je praviloma na tem svetovnem prvenstvu konkurenca še številčnejša in močnejša.

»Na letošnje svetovno prvenstvo jadralnih razredov, kjer se bodo delile prve olimpijske vozovnice za Pariz 2024, pošiljamo naše najuspešneje posadke v novih olimpijskih disciplinah, kot so formula kite in iQFOIL, ter v tradicionalnih konkurencah, kot so olimpijski enosedi in dvosedi, med katerimi je tudi nekaj mladinskih posadk, ki v prihodnje še veliko obetajo. Pričakujemo vsaj eno slovensko uvrstitev že na prvi delitvi olimpijskih vozovnic, saj se v boj na valovih podaja aktualni evropski in svetovni prvak v razredu formula kite, jadralec leta Toni Vodišek, ki je mladinsko olimpijsko medaljo v kajtanju Sloveniji prijadral že leta 2018. Naš cilj je v Parizu 2024 nastopiti vsaj v štirih konkurencah,« je povedal Samo Lozej, predsednik Jadralne zveze Slovenije, ki zvezo uspešno krmari proti naslednjemu olimpijskemu nastopu.

Zaradi velikega števila jadralcev in razredov bodo regate potekale po naslednjem razporedu:

  • Olimpijski dvosed (470 mešane posadke): 11.-17. avgust (11 plovov + regata za medalje)
  • Olimpijski enosed (M in Ž): 13.-20. avgust (10 plovov + regata za medalje)
  • Kajtanje, formula kite (M in Ž): 14.-20. avgust (20 plovov + regata za medalje)
  • Jadranje na deski, iQFOIL (M in Ž): 14.-20. avgust (20 plovov + regata za medalje)

Samo prizorišče je odprto za treniranje od ponedeljka, 7. avgusta, uradna otvoritev svetovnega prvenstva sledi v sredo, 9. avgusta, prvi plovi pa se v razredih, kjer nastopajo naši reprezentanti, začnejo v petek, 11. avgusta.

Naši jadralci so na prizorišče prispeli že nekaj dni prej, da bi se čim bolje seznanili z razmerami.

Toni Vodišek, aktualni evropski in svetovni prvak razreda formula kite, sporoča: “Upamo na najboljše pogoje za naslednje dni, imamo pa srečo, da smo prišli sem ravno po največjem neurju z zelo močnim vetrom, velikimi valovi in dežjem. Zdaj bomo dali vse od sebe, da spoznamo kraj in čim več potreniramo na teh vodah.”

Toni, Rajko in Marina Vodisek

Toni, Rajko in Marina Vodišek

Igor Eržen, trener Line in Vala Eržena: “Za nami so več kot odlične priprave in tekmovanja na Pelješcu. Lina in Val kažeta visok nivo voženj in upamo, da to prenesemo naprej! Lina je na zadnjih treningih uspela odpeljat svoj prvi foil tack, kar za zdaj uspe le nekaj dekletom! Pred odhodom imamo še vedno velik manjko glede poškodovane opreme in upamo, da najdemo primerne kose, ki jih iščemo vsepovsod. Na pot se odpravljamo v torek.”

Lina in Val Eržen

Lina in Val Eržen

Žan Luka Zelko, ki je na preteklih olimpijskih igrah nastopil prvič in Tokio 2020 zaključil na 26. mestu v izjemno konkurenčnem razredu ILCA 7: “Mislim, da smo v zadnjih treh mesecih kar se tiče mojih startov in pozicioniranja naredili velik korak naprej. Še vedno sem imel rahle težave s krmo, ampak mislim, da smo tudi to na zadnjih treningih v Belgiji izpilili, tako da mi tudi to ne bi smelo delati večjih težav. Počutim se pripravljenega in trkam po lesu, da nimam težav s hrbtenico, kar je najpomembnejši faktor, glede tega sem res vesel. Komaj čakam vsako regato, vsak trening, vsak dan na barki, in enako velja tudi za to svetovno prvenstvo. Na srečo nimam nobene treme, stresa ali strahu pred to tekmo, že večkrat sem bil na svetovnih prvenstvih in sem si tudi zadal za cilj, da to prvenstvo vzamem kot vsako drugo, ne glede na to, da se delijo olimpijske norme, pomembno je odjadrati boljše kot dan prej in rezultat bo prišel. Glede pričakovanj - olimpijska norma je glavni cilj, a v primeru, da ga ne bi osvojil, ne bom razočaran. Zame je najpomembnejše, da se dobro počutim na jadrnici in da bom iz dneva v dan jadral bolje. Olimpijada je prihodnje leto, naslednje svetovno prvenstvo že čez pet mesecev in treba je delati z glavo ter se osredotočiti na olimpijske igre, vsako tekmo pred olimpijado pa vzeti kot pomemben trening. Glede pogojev je Haag kar specifičen, pričakujemo močan veter in močan tok, a smo v teh pogojih trenirali že lani. Letos smo bili v Belgiji na treningu v podobnih pogojih, tako da sem samozavesten, imel sem dobro hitrost in tudi, ko smo jadrali z jadralci iz drugih držav, sem jadral odlično in izboljševal svojo krmo, kar je bil moj primarni cilj, poleg navajanja na ta močan tok. Toliko o pričakovanjih, vemo pa, da se lahko v Haagu zgodi karkoli, lani na testni regati sploh nismo odšli na vodo. Verjamem, da se to letos ne bo ponovilo, a moramo biti pripravljeni tudi na kakšen dan čakanja. Upam, da bo šlo vse po sreči in po planu, da bomo naredili hitre regate in ne izgubljali časa na morju. Sem zadovoljen in komaj čakam, da začnemo.”

Žan Luka Zelko

Žan Luka Zelko

Klavdij Pletikos, oče in trener članske reprezentantke v razredu ILCA 6 Lin Pletikos: “Na svetovno prvenstvo odhajamo dobro pripravljeni, vendar z mešanimi občutki. Namreč, po treningu v Haagu in pogovoru s tekmeci, ki so že dlje časa tam, so pogoji zelo spremenljivi in z ogromno toka. Kot kaže, če ne bo močnejšega vetra, bo zelo težko in odvisno tudi od sreče, namreč, spremenljiv tok ima pomembno vlogo pri vetru 9-10 vozlov hitrosti.”

Lin in Klavdij Pletikos

Lin in Klavdij Pletikos

Martin Fras in Mija Škerlavaj: "Na regati pričakujemo težko konkurenco, saj ima vsaka država omejeno število mest, kar pomeni, da bova ena od redkih mladinskih posadk. Potrudila se bova narediti čim boljši rezultat. Vremenski pogoji so na Nizozemskem težki, saj pričakujemo velik val in močan tok, česar nisva navajena. Zato se bova pogojev poskusila navaditi na treningih pred začetkom prvenstva."

Mia Skerlavaj, Martin Fras in Mitja Mikulin

Mia Škerlavaj, Martin Fras in Mitja Mikulin

V Haagu si bodo mesto na prihajajočih olimpijskih igrah zagotovile države po naslednjem razporedu (navajamo samo za razrede, v katerih jadrajo naši jadralci)

  • Kajtanje (Formule kite; M): 8 mest
  • Kajtanje (Formule kite; Ž): 8 mest
  • Jadranje na deski (iQFOIL; M): 11 mest
  • Jadranje na deski (iQFOIL; Ž): 11 mest
  • Olimpijski enosed (ILCA 7; M): 16 mest
  • Olimpijski enosed (ILCA 6; Ž): 16 mest
  • Olimpijski dvosed (470; mešana posadka): 8 mest

Jadralci iz držav, ki v Haagu ne bodo uspele osvojiti norme, bodo imeli še najmanj dve priložnosti. Za jadralce olimpijskih enosedov bo na svetovnih prvenstvih januarja 2024 na voljo še sedem mest za ženske (3.-10.1.2024, Mar del Plata, Argentina) in sedem mest za moške (24.-31.1.2024, Adelaide, Avstralija). Na kontinentalnih kvalifikacijskih regatah bo za Evropo na voljo še po eno mesto v večini konkurenc, kjer se bomo Slovenci borili za olimpijsko vozovnico, to so kajtanje, jadranje na deski iQFOIL in olimpijski dvosed 470 mešane posadke, le v olimpijskem enosedu bosta na voljo še po dve v moški in ženski konkurenci. Med 18. in 27. aprilom na prizorišču olimpijskih iger Pariz 2024 v Hyeresu sledi še regata zadnje priložnosti,  kjer bo na voljo še po pet mest za moško in žensko konkurenco v kajtanju in jadranju na deski iQFOIL, po tri mesta za olimpijske enosede razredov ILCA 6 in 7 ter štiri mesta za olimpijske dvosede 470 mešanih posadk. Seveda pa obstaja tudi natančen protokol za prerazporeditev neporabljenih kvot, ki vedno lahko preseneti, tako da bomo kvalifikacije za olimpijske igre natančno spremljali vse do zadnje priložnosti.