Toni Vodišek

Še en uspešen dan za naše jadralce na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v Haagu. Toni Vodišek v formuli kite nadaljuje z odličnimi nastopi in ostaja na drugem mestu, Žan Luka Zelko v ILCA pa kvalifikacije zaključuje z uvstitvijo v zlato skupino.

Toni Vodišek, aktualni evropski in svetovni prvak, je prvi današnji plov končal na 4. mestu, temu sta sledili dve zmagi in drugo mesto v zadnjem današnjem plovu. S tem ohranja drugo mesto, le točko za vodilnim Singapurcem Maximilianom Maederjem. Na tretjem mestu je Francoz Axel Mazella. 

V razredu ILCA so fantje danes odjadrali dva plova. Naš olimpijec Žan Luka Zelko je prvega končal na 24. mestu, drugega pa na 6., s tem pa napredoval na skupno 26. mesto. Kvalifikacije so zaključene, Žan bo od jutri dalje jadral v zlati skupini. Po današnjem nastopu je povedal: “Tretji dan je za nami in s tem smo zaključili kvalifikacije, jutri jadram v zlati skupini. Bil je dolg dan, osem ur smo bili na vodi, veter je obračal, imeli smo probleme s tokom, zato so nam tudi predčasno prekinili vse skupaj. Spet smo naredili samo dva plova, čeprav smo imeli predvidene tri in smo v tem trenutku še vedno dva plova v zaostanku. To mi po svoje odgovarja, saj imamo v finalu predvidenih šest plovov in sem pozitivno naravnan za naprej. Tudi danes sem zadovoljen s svojim jadranjem, sploh z drugo regato, ko sem ves čas jadral v ospredju in tako tudi končal. S tem sem še dvignil tudi svojo samozavest, ki je nujno potrebna pred finalom. Zdaj se moram dobro odpočiti, najesti, jutri namreč namesto rezervnega dneva lahko pričakujemo start že zgodaj zjutraj, tako kot tudi v naslednjih dneh. Sem sproščen, vesel in motiviran za naprej.”

Naš mladinec Luka Zabukovec je danes v cilj prijadral kot 47. in 41., skupno je na 115. mestu. 

Dekleta razreda ILCA so danes na obali čakala na ugodne jadralne pogoje, a na koncu niso odšla na vodo. 

V iQFOIL so imela danes prednost dekleta, saj včeraj niso odjadrala nobene regate. Danes sta obe skupini uspeli končati pet plovov. Lina Eržen je končala na 28., (UFD), 37., 32. in 14. mestu in je skupno 60. Fantje v iQFOIL so danes odjadrali štiri plove, Val Eržen je tretjega končal na petem mestu v skupini, kar je njegova doslej najvišja uvrstitev na tem SP. Skupno je napredoval na 66. mesto. Kot pravi Igor Eržen, “so zadovoljni z današnjim dnem in upajo, da danes še ne bo delitve na zlato in srebrno skupino, ker imata oba lepe možnosti, da prideta tja.”

Flota 470, v kateri jadrata naša mladinca Martin Fras in Mija Škerlavaj, je danes odjadrala prve tri finalne plove. Martin in Mija, ki jadrata v srebrni skupini, sta zaključila na 24., 17. in 25. mestu v skupini in s tem pridobila nekaj mest, sedaj sta na skupnem 59. mestu. 

Jutri se prvenstvo nadaljuje za vse razrede, v katerih nastopajo naši jadralci. Edina negotovost v tem trenutku je ženska flota ILCA, ki bi po programu morala imeti jutri dan za počitek, a ker niso jadrale danes, je možno, da bodo jutri. Odločitev pričakujemo danes pozno zvečer.

Žan Luka Zelko