V Haagu je bil na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov danes tretji regatni dan. Flota 470, v kateri jadrata naša Martin Fras in Mija Škerlavaj, je počivala, s prvimi nastopi pa so začeli jadralci razreda ILCA. Slovenijo zastopajo Lin Pletikos in Alenka Valenčič ter Žan Luka Zelko in Luka Zabukovec.

V moški konkurenci nastopa 138 jadralcev, razdeljenih v dve skupini. Danes sta obe opravili po dva plova v vetru med devetimi in slabimi 14 vozli. Naš olimpijec Žan Luka Zelko je začel zelo dobro in v prvem plovu zaključil na 11. mestu v skupini. V drugem je žal kmalu po startu sprejel dve napačni odločitvi in končal kot 36.. Skupno je po prvem dnevu na 45. mestu.

Mladinec Luka Zabukovec je v bil v prvem plovu nekoliko prehiter na črno zastavo, v drugem pa končal na 56. mestu v skupini. Prvi dan končuje na skupnem 130. mestu.

Žan Luka Zelko: “Prvi dan je za nami, naredili smo dva plova in prebili začetni led. V prvem plovu sem se kar v redu znašel, ves čas jadral v ospredju in končal v petnajsterici, kar se mi zdi soliden rezultat za takšne velike skupine. V drugem plovu sem na žalost po startu naredil dve napačni odločitvi, tudi veter je začel veliko bolj obračati, in enostavno se je prva skupina odpeljala naprej. Jaz sem ostal v sredini ter izgubil priključek s prvimi dvajsetimi. S tem nisem najbolj zadovoljen, te napake je treba odpraviti, vse ostalo pa izgleda pozitivno in komaj čakam naslednjih regat."

Tudi dekleta so odjadrala dva plova, vetra je bilo med 10 in 17 vozli. Lin Pletikos je prvi plov končala na 40. mestu in drugega na 39. v skupini, po prvem dnevu je na skupnem 83. mestu. Na 92. mestu končuje prvi regatni dan naša mladinka Alenka Valenčič, ki je prvi današnji plov končala na 48. mestu in drugega na 40. mestu v skupini.

Jutri jadralci razreda ILCA nadaljujejo s kvalifikacijami, te bodo zaključili jadralci razreda 470, svoje prve plove na tem prvenstvu pa bodo odjadrali Lina in Val Eržen v iQFOIL ter aktualni svetovni in evropski prvak Toni Vodišek v formuli kite. Marina Vodišek, ki bi prav tako morala nastopiti, je v dogovoru z ekipo svoj nastop danes žal odpovedala. Trener discipline formula kite Rajko Vodišek pojasnjuje:

“Odločitev smo sprejeli zaradi pravil o reševanju na vodi na tem svetovnem prvenstvu, ki obvezujejo trenerja, da tekmovalca po potencialnemu zapletu na morju pelje na obalo skozi plovno pot pristanišča. Ta je zelo dolga. Lahko se zgodi, da je zaradi vplutja ladje v pristanišče začasno zaprta, kar bi pomenilo, da drugi tekmovalec naslednjo regato ali cel dan ne bi imel podpore na vodi. Ker ima Slovenija samo en čoln v tem razredu smo se odločili za 100% podporo disciplini, ki ima večje možnosti pridobitve olimpijske norme za Slovenijo. S tem smo žrtvovali Marino Vodišek, ki na tem prvenstvu ne bo nastopala. Bo pa deležna 100% podpore, ko bo prišel njen čas za zagotovitev olimpijske norme." Ob tem je poudaril, da je "zmotno mnenje, da tekmovalci na največjih tekmovanjih pridobivajo izkušnje! Tekmovalci na tekmah potrjujejo pridobljeno formo s treningov in manjših regat. Verjamem, da bo Marina naslednje leto v Hyeresu pripravljena za dosego olimpijske norme.”

Vir: JZS, Foto: Sailing World Championship