Toni Vodišek je na 51. jadralnem pokalu princese Sofije na španski Mallorci v olimpijskem razredu formule kite po sedmih zmagah v kvalifikacijskih plovih prvi dan finalnih plovov zaključil na tretjem mestu. Sedaj ima 16 točk, pred njim sta Francoza Benoit Gomez (9) in Theo De Ramecourt (12).

Koprčan, prvi na svetovni lestvici in mladinski olimpijski podprvak, je imel najslabši dan na tekmovanju. Zasedel je 12., 13. in 14. mesto, vsa se mu kot najslabša črtajo iz skupnega seštevka, ter sedmo in drugo mesto v preostalih današnjih plovih pokala med 76 kajtarji.

"Danes regate niso bile lahke. Toniju se je poznala utrujenost. Ko smo že menili, da je marčevska koronska bolezen mimo, se zdaj po nekaj dnevih tekmovanj 'na polno' vidi upad moči. Poleg tega smo v prvi regati v ekipi naredili napako na startu. Ker smo brez mornarja - čolna smo isto napako ponovili še v drugem plovu," je začetek dneva orisal trener in oče Tonija Rajko Vodišek.

"Ko smo že mislili, da se kaj več ne more zgoditi, je dobil še vrečko na foil ... V zadnji regati je vodil, v zadnji stranici regatnega polja pa ga je De Ramecourt prehitel in je končal drugi. Nato je prišel na obalo in posumil na težavo na foilu, ki se ni obnašal tako, kot bi se moral. In tako je na žalost tudi bilo, na vpetju krilc je karbon počen na obeh straneh. To je kar velika težava pri stabilnosti zaradi velikih hitrostih, ki jih dosegajo. Gremo dalje, v jutrišnjih plovih zlate flote bomo odpravljali pomanjkljivosti," je sklenil Rajko Vodišek.

Krmarka Tina Mrak in flokist Jakob Božič sta v mešanem razredu 470 iz 24. napredovala na 19. mesto, imata 89 točk po današnjem 26., 20. in osmem mestu med 66 posadkami.

Žan Luka Zelko je v razredu ilca 7 s 43. napredoval na 31. mesto. Ima 119 točk med 166 jadralci. V današnjih plovih je bil mariborski olimpijec 43., 11. in 17. v svoji skupini, Liam Orel pa je bil 19., 44. in 39. v tem razredu in je ostal na 104. mestu z 239 točkami.

V razredu ilca 6 je Lin Pletikos s 53. nazadovala na 56. mesto med 89 jadralkami. Osvojila je 13., 27., in tretje mesto v skupini ter ima 135 točk.

Vir: JZS, STA