Beneteau Oceanis 30.1  - European boat of the year 2020

Jadrnica Oceanis 30.1 francoske ladjedelnice Beneteau si je prislužila prestižno nagrado Evropsko plovilo leta 2020 v kategoriji potovalnih jadrnic.

Nagrada bo nedvomno razlog, da kupci plovil nove jadrnice ne bodo mogli spregledati. Gre za najbolj prestižno evropsko nagrado, ki jo podeljuje strokovna navtična publika. Plovila testirajo navtični novinarji vseh največjih evropskih navtičnih revij. Jadrnica si je nagrado zaslužila, ker je dovršena. Kljub svoji majhnosti nudi veliko mero udobja na krovu in pod njim, omogoča enostavno jadranje tudi z manjšo posadko ter ima izjemno dolg seznam opcij, s katerimi si lahko lastnik plovilo prilagodi svojim potrebam. Zaradi izjemno pametnega načrtovanja je ladjedelnici uspelo izdelati izjemno jadrnico po izredno ugodni ceni. 

Jadrnica Beneteau 30.1 se lahko pohvali s številnimi lastnostmi, ki so vredne pozornosti. Plovilo v dolžino meri 9 m, v širino 2,99 m, njena teža pa znaša zgolj 3995 kg. Zaradi tega jo je možno naložiti na prikolico ali tovorno vozilo in jo peljati po cesti brez posebnega prevoza. Izbiramo lahko med tremi različnimi kobilicami, standardno, kratko za plitve vode in zložljivo.

Jadrnico je oblikoval navtični arhitekturni biro Finot-Conq. Za notranjost in krov pa je poskrbel Nauta Design. Njihova naloga je bila oblikovati hitro plovilo z enostavno uporabo. Pri tej velikosti potovalnih jadrnic le redko vidimo glavno jadro s pravokotnim vrhom. Oceanis 30.1 ga ima. Površina jadra je zato večja, tudi hitrost plovbe je večja.

Krov ima čiste linije. Bočni prehodi so široki in omogočajo enostaven prehod s krme na premec. Na obeh straneh sta sedežni klopi. Na vsako stran se lahko brez težav namestijo po tri osebe. Nasloni sedal so skoraj vertikalni in omogočajo udobno sedenje tako med plovbo kot na sidru. Kljub temu da jadrnica v dolžino meri le 9 m, ima dve krmilni kolesi postavljeni na boke. Prehod s kopnega na kopkpit in naprej v podpalubje je neoviran.

Ko se spustimo v podpalubje, stopimo v svetel pametno oblikovan salon. V levem delu je priročna kuhinja v obliki črke L, v desnem delu kopalnica. Salon ima sedežno garnituro na levi in desni strani. Na sredini je zložljiva miza, ki omogoča udobno obedovanje celotni posadki. Po potrebi lahko sedežno garnituro uporabimo tudi kot dodatno ležišče. Jadrnica ima dve kabini. Prednja ima dvokrilna vrata. Ko so odprta, se prednja kabina poveže s salonom in omogoča izjemno zračnost kabine, ki bo zelo dobrodošla v vročih poletnih nočeh. Do krmne kabine dostopamo mimo kuhinje. Kabina je dovolj velika za udobno namestitev dveh oseb.

Tehnične lastnosti:

  • Dolžina čez vse: 9,53 m
  • Dolžina trupa: 8,99 m
  • Širina: 2,99 m
  • Teža: 3995 kg
  • Rezervoar za gorivo: 130 l
  • Rezervoar za vodo: 160 l
  • Motor: 15 KM
  • CE certifikat: B6/C8/D10

Cena plovila: 69.400 EUR (brez DDV)

Več informacij o plovilu pri zastopniku za Slovenijo Burin Boats, tel.: +386 31 643 033.