Zadnje iz eTrgovine

29.90€

Celovit priročnik za voditelja čolna je odlična literatura za na plovilu in za pripravo na izpit za čoln na Upravi RS za pomorstvo.

Prvi celovit navtični priročnik za voditelja čolna, ki z vključenimi video vsebinami nudi vsa temeljna teoretična in praktična znanja:

 • 175 strani,
 • več kot 120 ilustracij,
 • več kot 110 videoposnetkov in
 • več kot 20 tabel.

Priročnik je tudi odlična literatura za pripravo na izpit za čoln.

Vsebina

Priročnik vsebuje vsa temeljna znanja naslednjih področij:

 • pomorski predpisi,
 • mornarska dela in veščine,
 • osnove navigacije,
 • pravila o izogibanju trčenju,
 • osnove motoroznanstva.

Ta področja predstavljajo predpisani izpitni program za voditelja čolna Uprave Republike Slovenije za pomorstvo.

Priročnik za voditelja čolna na morju

Zadnji video

Kapitan ribiške ladje Sage Catherine Lane je med plovbo vključil avtopilota in zapustil krmarnico. Kmalu za tem je ladja trčila v skale pred vhodom v kanal.

Po trku v skale se je tričlanska posadka rešila s skokom v vodo. Rešila jih je posadka plovila, ki je v času nesreče plula v bližini. V ribiško ladje je pričela udirati voda Na krovu ladje je bilo preko 10.000 litrov goriva, motorno olje in hidravlična olja. Ribiška ladja je uničena. Škoda je ocenjena na približno 1 mio EUR.

Kaj se je dogajalo

Kapitan ladje naj bi plul na odprto morje. Vključil je avtopilota. Takrat je zazvonil njegov telefon. Odgovoril je na klica in zapustil krmarnico. Kmalu za tem je opazil, da je plovilo zavilo ostro proti nasipu na ustju reke St. Marys. Hitro se je vrnil v krmarnico in poizkušal spremeniti smer plovbe. Žel je bil prepozen. Ladja je trčila na skale in nasedla.

Tri dni kasneje prihrumela nevihta

Tri dni kasneje je na področju reke, ki razmejuje zvezni državi Georga in Florida, divjala nevihta. Ribiška ladja, ki je nasedla na skalah, se je med nevihto tako poškodovala, da se je potopila. Ladja je v celoti uničena.

Foto: Obalna straža ZDA

Petek 20 Maj 2022

  Novo jutro, nov dan, novi izzivi. Včeraj zvečer je veter povsem ponehal in še tisto malo valov, ki jih v zalivu povzročajo zahodniki, se je umirilo. Prebudimo se v lep sončen dan. Piha rahla sapica s severa, ki jutro naredi sveže. Takoj po zajtrku se odpravim na snemanje zaliva z dronom. V zalivu je nekaj hiš, ki med ...
Četrtek 19 Maj 2022

Tudi v jadranju smo končno dobili svetovni pokal! Tako kot nogomet leta 1930 in ragbi leta 1987 je tudi SSL zlat pokal v jadranju zasnovan tako, da bo okronal najboljšo jadralsko državo. 56 najboljših držav na svetu, izbranih na podlagi državne jakostne SSL lestvice, se bo letos prvič v zgodovini borilo za osvojitev najbolj zaželenega in edinega sve...
Četrtek 19 Maj 2022

  Unije so izjemno priljubljen otok, ki ga Slovenci radi obiščemo. Je ravno prav oddaljen in hkrati dovolj blizu. Ravno prav velik in ne prevelik za odličen dopust ali navtični postanek. Unije so skoraj obvezna postaja za tiste jadralce, ki prečkajo Kvarner. 15 navtičnih milj, ki ločijo Unije in Premanturo, najjužnejš...
Sreda 18 Maj 2022

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovb...
Sreda 18 Maj 2022

Walter Teršek (28) je eden izmed tistih jadralcev, ki ni bil rojen ob morju, ampak na Gorenjskem – tam pod hribi. Na morju se je vedno spraševal, kaj leži za tistim polotokom, za tistim otokom in kaj je pravzaprav za tistim obzorjem. Že kot otrok si je želel imeti svojo barko. Kot najmlajši otrok v družini je jadral po Jadranu s staršema ter bratom in sestro. Po palubi ja...
Torek 17 Maj 2022

Italijanska ladjedelnica Azimut Yachts je splovila največjo jahto iz serije Magellano 30 Metri. Magellano 30 Metri je 29,63 m dolga in 7 m široka motorna jahta, ki zagotavlja vse razkošje desetim gostom na krovu. V ladjedelnici zatrjujejo, da nova oblika trupa zagotavlja do 15-odstotno zmanjšanje porabe goriva v primerjavi...
Torek 17 Maj 2022

Pred Cascaisom na Portugalskem je ta konec tedna potekalo drugo dejanje letošnjega pokala 44Cup. Slovenska jadrnica Ceeref by Hrastnik 1860 pod vodstvom Igorja Laha je spet jadrala odlično in se uvrstila na drugo mesto. Pred Cascaisom je organizatorjem ta konec tedna uspelo izpeljati kar 11 plovov pokala 44Cup. Običajno smo...
Ponedeljek 16 Maj 2022

Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karib...
Ponedeljek 16 Maj 2022

Nuova Jolly Prince 24 Cabin

Plovila Nuova Jolly so z letošnjim letom na voljo tudi v Sloveniji. Uradni zastopnik za to italijansko ladjedelnico je podjetje C&G navigator s Ptuja. Prvo plovilo, ki je že v njihovem salonu, je Prince 24 Cabin, izjemen gumenjak z možnostjo prenočevanja.

Nuova Jolly Prince 24 Cabin je sedem in pol metrov dolg gumenjak z izjemnimi plovnimi lastnostmi, ogromno prostora in kabino za prenočevanje.

Prince 24 Cabin je izjemno prostoren gumenjak. V širino meri 3 m, zaradi česar ponuja izjemno udobje med plovbo kot tudi na sidru. Premec gumenjaka je visok, saj se pod njim skriva udobna kabina, kjer lahko prenočita 2 ali celo tri osebe.

Premec

Premec je izjemno kompakten. Nameščeno ima električno sidrno vitlo in ravno površino za enostavno vstopanje in sestopanje s plovila. Velika sončna ploščad je oblazinjena in nudi dovolj prostora za uživanje dveh ali treh oseb. Strešno okno zagotavlja zračenje kabine in vanjo prepušča naravno svetlobo. Od premca, pa vse do krme se razteza bočni prehod, ki omogoča enostavno prehajanje, ne da bi bilo treba stopiti na tubuse.

Krmarska konzola

Krmarju je namenjen desni del centralno postavljene konzole. Široka krmarska klop omogoča namestitev dvema osebama. Ker je visoka, zagotavlja udobno krmarjenje in zanesljivo oporo tako v sedečem kot stoječem položaju. Notranjost prostorne konzole lahko uporabimo kot skladišče.

Krma

Krma ima sedežno garnituro v obliki črke U. Ponuja kar tri različne načine uporabe. Na sidru lahko v sredino postavimo mizo, za katero lahko obeduje celotna posadka. Če mizo spustimo na nivo klopi, se spremeni v prostorno sončno ploščad. Med plovbo lahko mizo pospravimo in sedežna garnitura omogoča varno in udobno namestitev za posadko.

Na zunanjem delu krme je prostorna kopalna ploščad, ki objema motor z obeh strani. Na levi strani so nameščene stopnice za dostop do morja.

Kabina

Nuova Jolly Prince 24 Cabin

Vstop v kabino je na levi strani krmarske konzole. Vrata so steklena in v notranjost prepuščajo naravno svetlobo. V prednjem delu je ležišče dovolj veliko za dve ali celo tri osebe. Priročno mornarsko stranišče je od kabine ločeno z zaveso. Čeprav je Prince 24 gumenjak, je kabina prostorna in zračna, k čemur pripomoreta še dve bočni okni.

Oprema

Prince 24 Cabin ima na krmi zelo globok V, ki meri kar 25°. Zagotavlja stabilno in mirno plovbo ter enostavno in natančno krmarjenje. Ima vgrajen sistem sladke vode, dodatno pa ga lahko opremimo še s hladilnikom, sončno streho, navigacijskim lokom in naravno ali umetno tikovino.

Plovilo ima vgrajen 65-litrski rezervoar za sladko vodo in 300 l rezervoar za gorivo. Namestimo lahko motor z močjo do največ 300 KM, za udobno plovbo pa bo zadostoval že 200 KM.

Vsi Nuova Jolly gumenjaki so na voljo v številnih barvnih kombinacijah. Izbirate lahko barvo oblazinjenja, trupa in tubusov. Z malo izvirnosti si lahko izberete prav unikaten gumenjak.

Nuova Jolly Prince 24 Cabin

 

Tehnične lastnosti

 • Dolžina čez vse: 7,5 m
 • Dolžina trupa: 6,94 m
 • Notranja dolžina: 6,35 m
 • Širina: 3 m
 • Notranja širina: 1,8 m
 • Premer tubusov: 60/42
 • Število komor: 6
 • Rezervoar vode: 65 l
 • Število oseb na krovu: 10
 • Št. kabin: 1
 • Rezervoar goriva: 300 l
 • Največja moč motorja: 300 KM
 • Dolžina noge: XL
 • Prevoz po cesti: Da (spuščeni tubusi)

  

Več informacij o plovilu: C&G Navigator Ptuj, tel.: 051 238 901.

Ponedeljek 16 Maj 2022