Luksuzna križarka Costa Concordia je zaključila svojo zadnjo plovbo in prispela v svoje zadnje pristanišče.

Po dveh letih in pol od nesreče, ki se je zgodila v neposredni bližini otoka Giglija, so ladjo odvlekli. Domačini z otoka niso skrivali navdušenje, ko je ladja zapustila njihov otok.

Včeraj, 27.7.2014, so ladjo Costo Concordio privlekli v pristanišče v Genovo, kjer jo bodo razstavili in razrezali v staro železo.

Vleka križarke, ki tehta 114.500 ton je trajala 4 dni. Ladjo so privlekli z vlačilci do industrijskega dela pristanišča v Genovi, v predel Voltri, ki se nahaja v neposredni bližini Genovskega glavnega pristanišča. Priprave za privez so potekali več dni. Njeno dvigovanje z otoka Giglija in vleka do Genove velja za eno najbolj zahtevnih pomorskih reševanj v vsej zgodovini.

Ladjo bodo razstavili. Dela bo opravljal konzorcij italijanskih podjetij, ki ga bo vodilo inženirsko podjetje Saipem in San Giorgio del Porto iz Genove. Razstavljanje in razrez ladje bo stalo preko 100 mio EUR in bo po predvidevanjih potekalo dve leti. Celotni strošek reševanja in ekološke razgradnje plovila je ocenjen na 1,5 miljarde EUR.

Posnetek vleke Ladje proti Genovi:

Notranjost potopljene ladje:

Foto: themeditelegraph.com