Republika Hrvaška še vedno za vstop tujih državljanov, med njimi tudi slovenskih, zahteva dodatne podatke o bivanju na Hrvaškem.

Prehod meje s Hrvaško je še vedno zakompliciran. Čeprav so številne evropske države, med njimi tudi sosednji Avstrija in Italija, mejo s Slovenijo že odprli, pa na Hrvaškem še ni tako. Še vedno lahko mejo prestopijo le tisti, ki imajo upravičljiv razlog. Razlog je lahko poslovne ali osebne narave. Mejo lahko prestopijo vsi, ki gredo na Hrvaško na sestanek, lastniki plovil in najemniki, ter vsi tisti, ki imajo na Hrvaškem rezervirane počitniške kapacitete. Skratka mejo lahko prečka vsakdo, razen tistih, ki bi šli preko meje zgolj na sladoled.

Za prehod meje je treba zagotoviti potrdilo o lastništvu nepremičnine, plovila, ali potrdilo o najemu plovila, apartmaja, hotela … Dodatno pa je treba ob prehodu meje izpolniti podatek, kje boste bivali, koliko časa nameravate ostati in zaupati jim morate vašo telefonsko številko.

Postopek pobiranja podatkov na meji je dolgotrajen, zaradi česar nastajajo dolge kolone. Za pospešitev postopka so pripravili spletno stran, kjer lahko oddate zahtevane podatke in si natisnete potrdilo. Potrdilo postavite na vetrobransko steklo avtomobila in mejo boste lahko prečkali z manj komplikacijami. Podatke za hitrejši prehod meje lahko vnesete na tej povezavi: https://entercroatia.mup.hr/.

Poleg potnega lista/osebnih listin (za državljane EU) je treba ob prehodu meje z Republiko Hrvaško in med bivanjem s seboj imeti dokumentacijo, s katero potrjujete rezervacijo turistične namestitve ali vavčer turistične agencije ali potrdilo o rezervaciji/lastništvu priveza ali lastništvu nad nepremičnino ali premičnino ali povabilo poslovnega subjekta ali povabilo na poslovni sestanek. Obrazec/napoved je pravilna, če pri prehodu meje predložite potni list ali osebno listino (za državljane EU), ki ste jo navedli v obrazcu.

Spletna stran je pripravljena tudi v slovenskem jeziku.

Koliko časa bo še trajal nesmiselni ukrep, še ni jasno. Glede na to, da se meje v Evropi odpirajo in državljani EU pri prehodu nimajo dodatnih administrativnih postopkov, lahko upamo, da bo ukrep kmalu ukinjen.

Prečkanje morske meje

Če nameravate na Hrvaško vpluti, je v Istri trenutno odprt le mejni prehod v Puli. Drugi so zaprti. Če prečkate državno mejo na morju, morate najprej vpluti v luko Pula in opraviti formalnosti, šele nato se lahko zasidrate v sidrišču ali pristanete v kateri drugi luki.