V letu 2020 se je na Hrvaškem spremenilo kar nekaj predpisov glede opreme plovil. 31. januarja je stopil v veljavo nov Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama, 29. aprila pa še njegove dopolnitve. Najprej je treba poudariti, da so po novem »brodice« plovila dolžine od 2,5 do 15 m, »jahte« pa plovila nad 15 metri dolžine. Pred tem so namreč bile brodice plovila do 12 m, jahte pa plovila nad 12 m dolžine. Za registracijo brodic, torej plovil do 15 m, so pristojne luške kapitanije in njihove izpostave.

 

Spremembe plovnih območij

Nekoliko so se spremenila tudi območja plovbe (područja plovidbe), za katera je možno imeti registrirano plovilo. Sedaj obstajajo štiri območja plovbe ter tri podobmočja.

  1. Območje plovbe I obsega mednarodno plovbo po vseh morjih in vodah, ki so dostopne z morja.
  2. Območje plovbe II obsega mednarodno plovbo po vseh morjih in vodah, ki so dostopne z morja z omejitvijo oddaljevanja od najbližjega kopnega ali otokov za več kot 20 Nm. (Prej je bila to kategorija Ia, ki sedaj ne obstaja več.)
  3. Območje plovbe III obsega mednarodno plovbo po vseh morjih in vodah, ki so dostopne z morja z omejitvijo oddaljevanja od najbližjega kopnega ali otokov za več kot 12 Nm.

Območje plovbe III ima še tri podobmočja:

IIIa – do 6 Nm od obale kopnega ali otokov;

IIIb – do 3 Nm od obale kopnega ali otokov;

IIIc – do 1 Nm od obale kopnega in otokov.

  1. Območje plovbe IV obsega plovbo po zalivih, lukah, izlivih rek ter po rekah, do koder so le-te plovne z morske strani.

Spremeni se predvsem to, da so se prej vse kategorije od II naprej nanašale samo na Jadransko morje ali pa vode Republike Hrvaške, sedaj pa teritorialne omejitve ni več, saj so vse omejitve vezane zgolj na oddaljenost od najbližje obale ali kopnega. Večina družinskih jadrnic in podobnih plovil je tako bila registrirana za območje IIa, ki je pomenilo mednarodno plovbo po Jadranskem morju ne dlje kot 12 Nm od kopnega ali otokov. To dejansko najbolj ustreza današnji kategoriji III.

Po novem Pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama, so vsi lastniki plovil, katerih plovila so bila registrirana po predhodnem zakonu, za območja plovbe Ia, II in IIa, dolžni vložiti vlogo za uskladitev območja plovbe z novim pravilnikom najkasneje do 31. decembra 2020.

Za katero območje plovbe je vaše plovilo lahko registrirano, je odvisno od njegovih lastnosti in opreme. Osnova za to je kategorija namembnosti plovila (projektna kategorija). Plovila s kategorijo namembnosti A (oceanska plovba) so lahko registrirana za vsa območja plovbe. Plovila s kategorijo namembnosti B (plovba na odprtem) so lahko registrirana za območja plovbe II, III, IIIa, IIIb, IIIc in IV. Plovila s kategorijo namembnosti C (obalna plovba) so lahko registrirana za območja plovbe III, IIIa, IIIb, IIIc in IV ter plovila s kategorijo namembnosti D (plovba v zavetju) za območje plovbe IV.

 

Nove zahteve o usposobljenosti voditeljev

Naslednja zadeva, od katere je odvisno, za katero območje plovbe bo vaše plovilo lahko registrirano, je vrsta vašega izpita za upravljanje plovila. S Potrdilom o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna (na Hrvaškem se imenuje voditelj brodice kategorije A) lahko upravljate plovilo do dolžine 6 m z močjo motorja do 8 kW za območje plovbe IIIa, IIIb, IIIc ali IV.

S Potrdilom o usposobljenosti za voditelja čolna (na Hrvaškem se imenuje voditelj brodice kategorije B) boste lahko upravljali plovilo za območja plovbe III in IV. Če boste želeli vaše plovilo registrirati za območji plovbe I ali II, pa boste potrebovali Potrdilo o usposobljenosti za mornarja-motorista (na Hrvaškem se imenuje voditelj brodice kategorije C) ter enega člana posadke s Potrdilom o opravljenem preizkusu znanja za voditelja čolna. Izpit za mornarja-motorista lahko opravi vsaka polnoletna oseba, z dokončano vsaj osnovno šolo, opravljenim zdravniškim pregledom in ki ima najmanj tri leta že opravljen izpit za voditelja čolna ali ima kot član posadke najmanj eno leto plovne dobe. Tečaj ni pogoj za pristop k izpitu.

Če izpolnjujete pogoja glede ustreznega izpita ter kategorije namembnosti plovila, vam preostane še pregled ustrezne opreme, ki je zahtevana za posamezno območje plovbe, ki pa se nekoliko razlikuje v primeru, če gre za plovilo za osebne potrebe ali za gospodarske namene (torej, če je lastnik plovila podjetje). Seznam opreme za posamezno območje plovbe za »brodice«, torej plovila do 15 m dolžine bodo objavljena naslednji teden.

 

Kako urediti dokumentacijo pravočasno

Poklicali smo nekaj luških kapitanij oziroma njihovih izpostav, kako bo možno urediti dokumentacijo pravočasno, se pravi najkasneje do 13.12.2020. Dobili smo različne informacije. V nekaterih luških kapitanijah oziroma njihovih izpostavah je zadnji rok 31.12.2020, v nekaterih ne vedo, kako bodo to uredili do tega datuma, ker so hrvaške meje trenutno zaprte. Nekatere zahtevajo, da dokumentacijo z upravnimi koleki dostavite osebno, v nekaterih jo lahko pošljete po pošti. Predlagamo, da pokličete izpostavo v kateri imate registrirano plovilo in povprašate, kako postopati.

Pri uskladitvi plovnega dovoljenja glede na območje plovbe, bo potrebno zagotoviti tudi obvezno opremo, ki je predpisana za posamezno plovilo glede na plovno območje. Kakšna oprema je predpisana po novem, bomo objavili v naslednjem tednu.

V kolikor potrebujete pomoč, se lahko obrnete na pravnico ga. Leno Koter, ki živi na Hrvaškem in lahko z vašim pooblastilom uredi vse nujne zadeve za vaše plovilo registrirano na hrvaškem. Tel.:  (051) 334 696, e-pošta: lena.koter@gmail.com.