Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Lateralne oznake se na ozkih plovnih poteh (kanalih, prehodih, vhodih v pristanišča …) uporabljajo za označevanje leve in desne strani, ozke plovne poti ter nakazujejo primernejšo pot plovbe na razpotjih.

Kadar se plovilo z odprtega morja po ozki plovni poti približuje pristanišču, reki, ustju ali drugi plovni poti, so lateralne oznake leve strani na njegovi levi strani, lateralne oznake desne strani pa na njegovi desni strani. Izjemoma so lahko lateralne oznake postavljene obratno in v tem primeru je to na kartah jasno označeno.

Sistem lateralnih oznak je odvisen od tega, ali plujemo v Coni A ali v Coni B. Evropa spada v Cono A (poleg Afrike, Avstralije in Azije z izjemo Filipinov, Japonske in Koreje), v kateri velja naslednje:

• Oznake leve strani so rdeče barve in v obliki valja. Na njih sta lahko rdeče vrhnje znamenje v obliki valja in rdeča luč (biti mora različna od R Bl (2 +1) in je običajno R Bl).

• Oznake desne strani so zelene barve in v obliki stožca. Na njih sta lahko zeleno vrhnje znamenje v obliki stožca in zelena luč (biti mora različna od Z Bl (2 + 1) in je običajno Z Bl).

• Razpotje označuje modificirana lateralna oznaka z vodoravnim pasom v barvi stranskega kanala.

Med plovbo po plovnih poteh se je treba držati desne strani, kolikor je le mogoče. V dolgih kanalih so oznake pogosto označene z zaporedjem številk ali črk.

Komentarji